25 marca 2025

Kolejne osoby będą odkrywać tajniki zawodu kucharza

Rozpoczęliśmy pierwszą w tym roku edycję bezpłatnego kursu kulinarnego Like a Chef, którego uczestnicy nabędą umiejętności pozwalające im na znalezienie zatrudnienia w gastronomii.

17 kobiet i mężczyzn rozpoczęło kurs, który organizujemy przy wsparciu Electrolux Food Foundation. Kurs Like a chef skierowany jest do osób bezrobotnych lub znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, dając im szansę na zdobycie nowych umiejętności zawodowych. 80-godzinny kurs obejmuje szereg praktycznych zajęć, które otwierają uczestnikowi drogę do pracy w gastronomii. Uczestnicy uczą się przyrządzać różnego rodzaju posiłki, poznają zasady kuchni zero waste a także organizację pracy lokalu gastronomicznego.

Zajęcia, pod okiem Marcina Talipskiego, szefa kuchni Dekalog Smaku, odbywają się w kuchni warsztatowej naszej Kuźni Społecznej. Kurs zwieńczy egzamin, a na zakończenie uczestnicy otrzymają certyfikat Electrolux Food Foundation i Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni.

Jeśli nie zakwalifikowaliście się do pierwszej edycji kursu, to czekają na Was kolejne! Szczegóły i formularz rejestracyjny: https://bit.ly/4hJBCOR

31 października 2025

Świętowaliśmy 25 lat naszej działalności

Ponad dwieście osób, w tym przedstawiciele samorządów, administracji, uczelni, biznesu, organizacji społecznych oraz wolontariusze, spotkali się z nami 30 października, aby podsumować ćwierć wieku pracy Banku... czytaj dalej

15 października 2025

Coraz więcej Polaków przyznaje się do marnowania żywności, ale… to dobrze!

Z najnowszego raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2025” wynika, że aż 63% Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia, podczas gdy rok wcześniej deklarowało to 45%. Wbrew pozorom... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności