Jubileuszowe obchody Światowego Dnia Żywności
16 października przypada 40 rocznica utworzenia obchodów Światowego Dnia Żywności. Bank Żywności w Olsztynie, który na co dzień przeciwdziała marnowaniu jedzenia, organizuje w tym dniu akcje edukacyjne.
Premiera piosenki „Nie na żarty”, dotyczącej problemu wyrzucanego jedzenia, pokaz kulinarny w Szkole Podstawowej nr 22 w Olsztynie oraz kampania fundraisingowa – to działania, które mają za zadanie uwrażliwić na problem marnowania żywności.
W środę 16 października Bank Żywności w Olsztynie zaprezentuje klip do piosenki „Nie na żarty”. To oddolna inicjatywa, w którą zaangażowali się … olsztyńscy kelnerzy, kucharze i barmani.
Za kreację, produkcję i reżyserię klipu odpowiada Custom Service (nieformalna grupa pasjonatów gastronomii skupiająca najlepszych olsztyńskich kelnerów, barmanów oraz kucharzy). Współpracują oni również z muzykami działającymi w różnych składach hip-hopowych. Od ponad roku wspierają w ramach wolontariatu Bank Żywności w Olsztynie.
– W piosence rymujemy, że jednoczy się scena na rzecz niemarnowania jedzenia. I tak było w naszym przypadku – wyjaśnia Kamil Stańczak, założyciel grupy Custom Service. – Dzięki współpracy z Bankiem Żywności w Olsztynie zobaczyliśmy, ile organizacja robi na rzecz niemarnowania i ile jeszcze trzeba zrobić w tym temacie. Idea Banku jest nam bardzo bliska, dlatego skrzyknęliśmy się z chłopakami z różnych grup i zaczęliśmy działać. Tak powstała piosenka „Nie na żarty”– wyjaśnia reżyser klipu Kamil Stańczak.
W środę 16 października teledysk będzie miał oficjalną premierę. Grupa zaprezentuje piosenkę w Szkole Podstawowej nr 22 w Olsztynie. Tam również odbędzie się specjalny pokaz kulinarny w duchu zero waste, przygotowany przez Szymona Fiedorowicza, członka grupy Custom Service.
– Przygotuję uczniom naturalne i zdrowe koktajle owocowe, zaprezentuje sztukę fruit carvingu i będę chciał pokazać, że nawet niepozorne skórki z owoców, można wykorzystać , np. do smacznych syropów. Ogólnie chcemy wkręcić młodzieży „zajawkę” na niemarnowanie jedzenia.
Bank Żywności w Olsztynie przy okazji Dnia Żywności startuje również z kampanią fundraisingową #NieNaŻarty
– Nasza codzienna praca, której z roku na rok jest coraz więcej, wymaga sporych nakładów. Regularny odbiór produktów ze sklepów oznacza, że przeznaczamy niemałe sumy na paliwo, utrzymanie aut, naprawy czy ubezpieczenia. Flota organizacji składa się z trzech ciężarówek i dwóch aut dostawczych. Właśnie transport i magazynowanie stanowią dla organizacji największy wydatek– mówi Marek Borowski, Prezes Banku Żywności w Olsztynie.
– Każdy może wesprzeć działania Banku Żywności w Olsztynie, mówi Edyta Kupryjaniuk, koordynatorka akcji #NieNaŻarty. – Wystarczy wejść na stronę www.olsztyn.bankizywnosci.pl i zdecydować, ile żywności chcemy uratować, a następnie przekazać darowiznę. – Akcja potrwa do końca grudnia i będzie prowadzona w mediach społecznościowych – dodaje.
Marnowanie jedzenia jest nie tylko problemem ekonomicznym, ale również społecznym, ekologicznym i etycznym. W skali świata powstaje ponad 1,6 mld ton odpadów żywnościowych, z czego prawie 1,3 mld ton to jadalne części. Przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz zmniejszanie niedożywienia w Polsce to główna misja Banku Żywności w Olsztynie.