21 stycznia 2022

Impuls do zmian: zakończyliśmy Projekt FOLM

Chociaż nasz projekt aktywizacyjny FOLM (Z natury do rynku pracy) dobiegł końca, jego efekty okazały się długofalowe. Większość z 280 uczestników przyznała, że wyprawy do lasu i coaching zainspirowały ich do zmian na lepsze. Nie tylko w kwestii zawodowej i edukacyjnej, ale także relacji.

Coraz więcej instytucji stawia na pracę w strukturze opartej na projektach zamiast hierarchii. Pracodawcy poszukują osób o zdolnościach adaptacyjnych, którzy z świetnie odnajdują się w zespołach, rozwiązują problemy i twórczo myślą. Podczas zatrudniania kładą nacisk na kompetencje przekrojowe, takie jak m.in. komunikacja, odporność na stres. Odpowiadając na potrzeby rynku pracy takie umiejętności rozwijał międzynarodowy projekt aktywizacyjny FOLM („From outdoors to labour market”) – „Z natury do rynku pracy”, którego partnerem w latach 2019-2021 był Bank Żywności w Olsztynie. Niemal każdy z jego 280 uczestników wrócił do nauki, otrzymał zatrudnienie, albo rozpoczął staż. Na czym polegała efektywność projektu skierowanego do osób w wieku 18-29 lat? Tygodniowa wyprawa w plener pod okiem trenerów, to był pierwszy krok do zmian. Pobyt wśród natury, w odcięciu od codziennych obowiązków, nawyków i środowiska, był okazją do stawienia czoła nowym wyzwaniom. A także możliwością do przełamania lęków, wglądu w siebie, nawiązania relacji z uczestnikami i trenerami.

– Jak wynika z naszych ankiet i rozmów z uczestnikami, ponad 70 proc. osób uważa, że projekt miał duży wpływ na ich życie i przyczynił się do zmian na lepsze – mówi Dorota Wardyn, koordynatorka projektu z Banku Żywności w Olsztynie. –  Grupy pozostały w kontakcie ze sobą, tworzą społeczności w mediach społecznościowych, uczestnicy wspierają się nawzajem. Projekt w pewnym sensie trwa więc nadal.

Po siedmiodniowej, ekscytującej przygodzie w plenerze pod okiem trenerów, uczestników czekała indywidualna praca z coachem, który pomógł w budowaniu własnej ścieżki życiowej i mobilizował do działania.

– Projekt FOLM pokazał nam jak ważna dla młodych ludzi jest akceptacja, wsparcie i otwartość na ich różne potrzeby i problemy. Dużo bardziej niż doradzanie i wskazywanie kierunków rozwoju zawodowego – przyznaje Agnieszka Łobacz, psycholog, coach i mentor w projekcie. – Uczestnicy, zmieniając diametralnie swoje, często trudne środowisko, w którym żyją na co dzień, spędzając 7 dni w lesie, mieli szansę sprawdzić się w realizacji różnych zadań, wejść w różne role, nauczyć się podstaw życia w lesie w zgodzie z naturą i otrzymać wsparcie w poradzeniu sobie z problemami.

W tych nowych doświadczeniach towarzyszyli im trenerzy, przeszkoleni w edukacji outdoorowej. To przy ich wsparciu uczestnicy odkrywali swój potencjał, czerpali z potencjałów grupy, uczyli się współpracować i budować relacje.

– I okazało się, że to wystarczyło, żeby większość z nich z własnej inicjatywy decydowała się na zmiany, planowała swoją przyszłość i podejmowała działania – dodaje Agnieszka. – Dzisiaj znalezienie pracy nie jest trudne, często przeszkodą są osobiste problemy, destrukcyjne przekonania, czy brak wiary we własne możliwości. W takich sytuacjach outdoorlearnig i wypracowana przez nas metoda pracy z młodymi ludźmi okazały się bardzo skuteczne.

 

FOLM był finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię za pośrednictwem Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG) oraz Norweskiego Funduszu Grantowego dla Młodzieży. Projekt otrzymał grant w wysokości 3,4 mln euro.

 

20 grudnia 2024

„Olsztyn gra dla Powodzian” – charytatywny koncert w Filharmonii Warmińsko-Mazurskiej

8 stycznia 2025 roku w Warmińsko-Mazurskiej Filharmonii im. Feliksa Nowowiejskiego w Olsztynie odbędzie się wyjątkowy koncert charytatywny pod hasłem „Olsztyn Gra dla Powodzian”. W godzinach 17:00-20:00 olsztyńscy... czytaj dalej

18 grudnia 2024

Jak nie marnować jedzenia w Święta Bożego Narodzenia?

Jak zorganizować Święta bez marnowania jedzenia? Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas pełen radości, rodzinnych spotkań i pysznych potraw. To również moment, w którym łatwo o marnowanie jedzenia. Zbyt... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności