3 kwietnia 2023

Idą święta? Łapcie przepis na czekoladowe pisanki

Maja Świtkowska, menedżerka kuchni warsztatowej, przygotowała dla Was przepis na czekoladowe pisanki. W sam raz na nadchodzące święta!

Składniki na masę trufelkową:

  • 200 g biszkoptów
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na polewę:

  • 150-200 g mlecznej czekolady
  • kolorowe posypki do ozdoby

Przygotowanie:

Ciastka rozdrabniamy do okruszków (można ręcznie lub w blenderze). Przesypujmy do miski. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewam do okruszków. Dodajemy cukier waniliowy i serek. Mieszamy wszystkie składniki ręką aż do uzyskania gładkiej masy. Z powstałej masy formujmy jajka i układam na dużej desce do krojenia, przykrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy polewę. Czekoladę (150-200 g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimne trufelki obtaczamy w czekoladzie i dekorujemy kolorowymi posypkami. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na pół godziny, żeby czekolada stężała.

Smacznego!
6 lutego 2025

Szansa na nowy start – otwieramy Centrum Integracji Społecznej

Od 1 marca Bank Żywności w Olsztynie uruchomi Centrum Integracji Społecznej OD NOVA, którego głównym zadaniem będzie reintegracja społeczna i zawodowa osób bezrobotnych i innych grup zagrożonych wykluczeniem... czytaj dalej

31 stycznia 2025

Dołącz do naszego zespołu! Szukamy czterech osób!

W związku z działaniami realizowanymi przez Bank Żywności w Olsztynie poszukujemy kandydatek lub kandydatów na stanowiska: Edukator/ka Główne zadania: Prowadzenie stacjonarnych i mobilnych warsztatów oraz działań... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności