3 kwietnia 2023

Idą święta? Łapcie przepis na czekoladowe pisanki

Maja Świtkowska, menedżerka kuchni warsztatowej, przygotowała dla Was przepis na czekoladowe pisanki. W sam raz na nadchodzące święta!

Składniki na masę trufelkową:

  • 200 g biszkoptów
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na polewę:

  • 150-200 g mlecznej czekolady
  • kolorowe posypki do ozdoby

Przygotowanie:

Ciastka rozdrabniamy do okruszków (można ręcznie lub w blenderze). Przesypujmy do miski. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewam do okruszków. Dodajemy cukier waniliowy i serek. Mieszamy wszystkie składniki ręką aż do uzyskania gładkiej masy. Z powstałej masy formujmy jajka i układam na dużej desce do krojenia, przykrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy polewę. Czekoladę (150-200 g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimne trufelki obtaczamy w czekoladzie i dekorujemy kolorowymi posypkami. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na pół godziny, żeby czekolada stężała.

Smacznego!
20 grudnia 2024

„Olsztyn gra dla Powodzian” – charytatywny koncert w Filharmonii Warmińsko-Mazurskiej

8 stycznia 2025 roku w Warmińsko-Mazurskiej Filharmonii im. Feliksa Nowowiejskiego w Olsztynie odbędzie się wyjątkowy koncert charytatywny pod hasłem „Olsztyn Gra dla Powodzian”. W godzinach 17:00-20:00 olsztyńscy... czytaj dalej

18 grudnia 2024

Jak nie marnować jedzenia w Święta Bożego Narodzenia?

Jak zorganizować Święta bez marnowania jedzenia? Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas pełen radości, rodzinnych spotkań i pysznych potraw. To również moment, w którym łatwo o marnowanie jedzenia. Zbyt... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności