3 kwietnia 2023

Idą święta? Łapcie przepis na czekoladowe pisanki

Maja Świtkowska, menedżerka kuchni warsztatowej, przygotowała dla Was przepis na czekoladowe pisanki. W sam raz na nadchodzące święta!

Składniki na masę trufelkową:

  • 200 g biszkoptów
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na polewę:

  • 150-200 g mlecznej czekolady
  • kolorowe posypki do ozdoby

Przygotowanie:

Ciastka rozdrabniamy do okruszków (można ręcznie lub w blenderze). Przesypujmy do miski. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewam do okruszków. Dodajemy cukier waniliowy i serek. Mieszamy wszystkie składniki ręką aż do uzyskania gładkiej masy. Z powstałej masy formujmy jajka i układam na dużej desce do krojenia, przykrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy polewę. Czekoladę (150-200 g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimne trufelki obtaczamy w czekoladzie i dekorujemy kolorowymi posypkami. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na pół godziny, żeby czekolada stężała.

Smacznego!
6 czerwca 2025

Zbieramy na kółka. Serio!…

To nie jest informacja o spektakularnej kampanii ani poruszającej historii. To news… o kółkach do wózka widłowego. Tak, właśnie o tym. Czy było nam głupio? Trochę. Bo przecież tu żywność, nowe kierunki... czytaj dalej

5 czerwca 2025

8 czerwca bądźcie z nami na XIX Rotariańskim Pikniku Lotniczym!

Już w najbliższą niedzielę, 8 czerwca, zapraszamy na XIX Rotariański Piknik Lotniczy na lotnisku Dajtki w Olsztynie! W godz. 11:00–17:00 czekają na Was wyjątkowe atrakcje przygotowane przez Bank Żywności w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności