14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef. 

80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną, edycję kursu kulinarnego Like a Chef. Dzięki intensywnemu programowi, prowadzonemu przez szefa kuchni Marcina Talipskiego, kilkanaście osób nabyło umiejętności pozwalające im znalezienie pracy w gastronomii.

W finale kursu na jego uczestników czekał egazmin, w trakcie którego jury oceniało dania przygotowane przez kursantów. Przekąską były bułeczki bao z kurczakiem, przystawką zupa rybna, jako danie główne przygotowano filet z kurczaka z puree z groszku i karmelizowaną marchewką oraz wołowinę lub wieprzowinę po chińsku w sosie pieprzowym. Na deser kursanci przyrządzili klasyczny creme brulle.

Kurs Like a Chef organizujemy już od kilku lat przy wsparciu Electrolux Food Foundation i Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni. Ma on za zadanie wyposażyć jego uczestników w podstawowe umiejętności, które umożliwią im zdobycie nowych kwalifikacji i rozpoczęcie pracy w gastronomii.

Do końca roku zorganizujemy jeszcze trzy edycje kursu. Można się na nie zapisać tutaj.

31 października 2025

Świętowaliśmy 25 lat naszej działalności

Ponad dwieście osób, w tym przedstawiciele samorządów, administracji, uczelni, biznesu, organizacji społecznych oraz wolontariusze, spotkali się z nami 30 października, aby podsumować ćwierć wieku pracy Banku... czytaj dalej

15 października 2025

Coraz więcej Polaków przyznaje się do marnowania żywności, ale… to dobrze!

Z najnowszego raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2025” wynika, że aż 63% Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia, podczas gdy rok wcześniej deklarowało to 45%. Wbrew pozorom... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności