16 maja 2025

Hydroponiczna rewolucja. Pierwsze zbiory sałaty z naszego kontenera

W naszym magazynie wyrosła pierwsza sałata uprawiana bez grama ziemi. Dzięki technologii hydroponicznej i specjalistycznemu kontenerowi, możliwa stała się produkcja świeżych warzyw nawet w miejskich warunkach. To początek zielonej rewolucji, która łączy innowację z pomocą społeczną.

Specjalistyczny kontener, w którym dojrzewała nasza sałata, kupiliśmy od koreańskiej firmy Cube Farm. – To przełomowe wydarzenie dla nas i dla regionu, bo pokazujemy w ten sposób, że zaawansowane technologie mogą wspierać zrównoważoną produkcję żywności nawet w warunkach miejskich i magazynowych – mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie.

Czym jest hydroponika i dlaczego zmienia zasady gry?

To metoda uprawy roślin bez użycia gleby. Korzenie roślin zanurzone są w roztworze wodnym bogatym w składniki odżywcze. Kontener, w którym znajduje się uprawa, zapewnia roślinom idealne warunki do wzrostu: od precyzyjnie sterowanej temperatury i wilgotności, przez doświetlenie LED imitujące naturalne światło słoneczne, aż po cyrkulację powietrza i czystość środowiska. – Wyhodowane w takich warunkach warzywa wyróżniają się wyjątkową świeżością, intensywnym kolorem i dużą zawartością składników odżywczych – ocenia Marek Borowski. – Co ważne, nie zawierają pestycydów, a cały proces uprawy zużywa nawet 90% mniej wody niż tradycyjne metody rolnicze.

Część pierwszego zbioru trafiła m.in. do Środowiskowego Domu Samopomocy „Dworek” przy ul. Kuronia. Jednak warzywa wyhodowane w kontenerze będą wykorzystywane w działalności gospodarczej Banku – w Restauracji Kuźnia i Spółdzielni Socjalnej „Smaki”.

Edukacja, ekologia i innowacja – kontener z misją społeczną

Zakup kontenera i uprawa hydroponiczna wpisują się w ekologiczne działania organizacji, która poza przeciwdziałaniem marnowaniu jedzenia, testuje również nowatorskie rozwiązania w zakresie produkcji żywności przyszłości. Kontener hydroponiczny stanowi nie tylko źródło zdrowej żywności, ale także przestrzeń edukacyjną – z możliwościami organizowania warsztatów i pokazów dla dzieci, młodzieży i dorosłych zainteresowanych nowoczesnym rolnictwem miejskim. – To więcej niż projekt. To wizja przyszłości, w której lokalna, świeża i zdrowa żywność może powstawać w sercu miasta, w zgodzie z naturą i nowymi technologiami – zapewnia Marek Borowski.

 

16 maja 2025

Wspieramy kobiety w budowaniu przyszłości sektora spożywczego

Rozpoczęliśmy projekt EIT Food Ample Olsztyn, który jest stworzony z myślą o wsparciu kobiet w rozwoju przedsiębiorczości w sektorze rolno-spożywczym. Głównym celem projektu jest wzmocnienie kompetencji zawodowych... czytaj dalej

16 maja 2025

Hydroponiczna rewolucja. Pierwsze zbiory sałaty z naszego kontenera

W naszym magazynie wyrosła pierwsza sałata uprawiana bez grama ziemi. Dzięki technologii hydroponicznej i specjalistycznemu kontenerowi, możliwa stała się produkcja świeżych warzyw nawet w miejskich warunkach. To... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności