31 października 2018

Gotowali, nie marnowali i poznawali potrawy kuchni francuskiej

Uczniowie klas piątych i szóstych ze Szkoły Podstawowej nr 22 w Olsztynie, w nagrodę za aktywny wolontariat, 30 października wzięli udział w projekcie „Nie marnuJemy, gotuJemy, zdrowo żyJemy”. To wspólna inicjatywa Banku Żywności w Olsztynie, wolontariuszy z Michelin i olsztyńskiego stowarzyszenia Przyjaciół Bretanii i Francji Amitie. Partnerem projektu była sieć handlowa Auchan, która ufundowała produkty spożywcze na warsztaty.

Głównym celem projektu było podniesienie świadomości wśród uczniów na temat ekologicznych i społecznych skutków marnowania żywności, a także poznanie zasad zdrowego odżywiania.

Projekt składał się z dwóch części: warsztatów edukacyjnych i kulinarnych. Edukatorzy Banku Żywności w Olsztynie i wolontariusze Michelin uczyli, jak zapobiegać marnowaniu żywności oraz wskazywali, jakie inne zasoby są marnowane, gdy wyrzucane jest jedzenie. Uczyli również, jak prawidłowo przechowywać produkty spożywcze, żeby dłużej zachowały świeżość i nie psuły się. Poza tym uczniowie poznali piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej oraz dowiedzieli się jak prawidłowo odczytywać etykiety na produktach spożywczych.

Warsztaty kulinarne odbyły się z udziałem wolontariuszy Michelin, członków stowarzyszenia Przyjaciół Francji i Bretanii Amitie i kucharza Banku Żywności w Olsztynie. Uczniowie poznali potrawy kuchni francuskiej i zasady przygotowywania posiłków bez marnowania. W menu pojawiły się: quiche lorraine, galetki bretońskie, naleśniki i koktajle owocowe. Na bieżąco były też przygotowywane przekąski z resztek produktów, które zostały kucharzom.

Poniżej garść przepisów dla chętnych, chcących poznać smaki Bretanii i Francji.

smaki Francji – przepisy

Michelin warsztaty plakat

 

gotowanie z Michelin
10 lipca 2020

Smaki Pokoleń: wspólne warsztaty dla młodszych i starszych

Rozpoczynamy realizację projektu edukacyjnego, w ramach którego przeszkolimy 80 osób z zakresu prawidłowego odżywiania i niemarnowania żywności. Wartością dodaną jest aspekt pokoleniowy, bo w kuchni warsztatowej... czytaj dalej

6 lipca 2020

Przepis Jagny Niedzielskiej: proziaki!

Jak co miesiąc przedstawiamy Wam przepis zaprzyjaźnionej blogerki kulinarnej. Tym razem Jagna Niedzielska zachęca do wypieku podkarpackich chlebków, zwanych proziakami. – Od tej potrawy chyba całe moje gotowanie się... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności