27 sierpnia 2024

Goście z Korei Południowej z wizytą w naszym Banku

Gościliśmy delegację z Korea Agriculture Technology Promotion Agency (KOAT). Wizyta ta stanowiła część szeroko zakrojonej współpracy międzynarodowej, której celem jest rozwój przemysłu rolno-spożywczego oraz zacieśnienie więzi gospodarczych pomiędzy Koreą Południową a regionem Warmii i Mazur.

Delegacja rozpoczęła wizytę od zwiedzenia nowego magazynu w Wadągu, gdzie przedstawiciele KOAT z zainteresowaniem obserwowali proces pozyskiwania żywności, ratowania jej przed zmarnowaniem oraz system dystrybucji. Znaczną część spotkania poświęcono na omówienie zasad programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027.

Następnie delegacja przybyła do naszej siedziby, gdzie dołączyli również lokalni przedsiębiorcy. Przedstawiciele KOAT mieli okazję do bezpośrednich rozmów oraz degustacji regionalnych specjałów. Swoje produkty zaprezentowały firmy takie jak Bioetiq, Dzika Czekolada, Miody Pucer, Suszarnictwo kraftowe Marka Molędy oraz MIODY WOWKA.

Zwieńczeniem wizyty była kolacja w kuchni warsztatowej, połączona z pokazem kulinarnym, podczas której serwowano potrawy przygotowane na bazie tradycyjnych, lokalnych produktów, co pozwoliło gościom z Korei poznać smaki regionu Warmii i Mazur.

Spotkanie było naturalną konsekwencją naszych wcześniejszych kontaktów z koreańskim biznesem. W ubiegłym roku podpisaliśmy umowę o współpracy z firmą Urban Farmer Co., Ltd., dotyczącą wkładów społecznych i wymiany technologii inteligentnych gospodarstw rolnych pomiędzy Koreą a Polską.

 

14 listopada 2025

Weź udział w konferencji: zdrowy biznes – przedsiębiorczość społeczna i innowacje dla zrównoważonego rozwoju

27 listopada 2025 roku w siedzibie Banku Żywności w Olsztynie spotkają się liderzy ekonomii społecznej, eksperci rynku żywności, przedstawiciele biznesu i administracji publicznej, aby rozmawiać o innowacjach,... czytaj dalej

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności