11 września 2024

Goście w Banku – wizyta studyjna PAKT dla Rozwoju Poradnictwa Zawodowego

Spotkanie zostało zorganizowane w ramach inicjatywy projektu „Olsztyński Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej”, realizowanego przez Stowarzyszenie Wama-Coop oraz nasz Bank.

PAKT dla Rozwoju Poradnictwa Zawodowego to inicjatywa, która zrzesza doradców zawodowych oraz specjalistów związanych z rynkiem pracy i edukacją zawodową, głównie z województwa warmińsko-mazurskiego. Celem organizacji jest wspieranie rozwoju profesjonalnych usług doradczych oraz poradnictwa zawodowego na Warmii i Mazurach. Działania PAKT-u koncentrują się na wymianie wiedzy, dobrych praktyk, współpracy między instytucjami oraz podnoszeniu kwalifikacji doradców zawodowych. Jako że Bank Żywności realizuje wiele działań i projektów dotyczących rozwoju zawodowego, podnoszenia kwalifikacji, aktywizacji zawodowej, spotkanie miało niezwykle intensywny charakter, a goście byli żywo zainteresowani podejmowanymi przez nas aktywnościami na tym polu.

Podczas spotkania prezes Banku Żywności w Olsztynie, Marek Borowski, mówił m.in. o działaniach podejmowanych na rzecz rozwoju przedsiębiorczości społecznej. Kamila Trebnio-Śledzianowska przedstawiła założenia projektu „Olsztyński Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej”, Aleksandra Strzelec przedstawiła ofertę zajęć, warsztatów i projektów edukacyjnych dla młodzieży i osób dorosłych, a Łukasz Łyjak opowiedział o działaniach podejmowanych przez naszą Kuźnię Społeczną oraz Spółdzielnię Socjalną Smaki.

Głos zabrali także goście. O działaniach na rzecz ekonomii społecznej na Warmii i Mazurach opowiadał Dariusz Jóźwiak z Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Olsztynie. Działalność Centrum Wolontariatu Federacji FOS-a przedstawiła Anna Kryczka-Zimowska z Federacji FOS-a, a o możliwościach rozwoju poradnictwa edukacyjno-zawodowego w województwie warmińsko-mazurskim opowiedział Michał Komorkiewicz z Departamentu Europejskiego Funduszu Społecznego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

W intensywnym programie wystąpień znaleźliśmy także czas, aby zaprezentować gościom budynek Banku i Kuźni Społecznej oraz kuchnię warsztatową, gdzie Agnieszka Dobosz-Szmigiel przeprowadziła warsztat kulinarny – kuchnia ziołowo-wegetariańska. Z sygnałów, które odebraliśmy, była to dla gości najatrakcyjniejsza część wizyty w naszym Banku!

 

Projekt „Olsztyński Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej” realizowany jest przez Stowarzyszenie WAMA-COOP w partnerstwie z Bankiem Żywności w Olsztynie i współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.

#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie #FundUszENaZmiany

13 czerwca 2025

Absolwenci II edycji kursu Like a Chef po egzaminie!

Piętnaście osób ukończyło 80-godzinny kurs kulinarny „Like a Chef”. Wierzymy, że będzie to dla nich początek nowej drogi zawodowej.  Chłodnik litewski z jajkiem, comber jagnięcy, tatar jagnięcy,... czytaj dalej

11 czerwca 2025

Poznaj konsorcja społeczne, biorące udział w projekcie „Żywność największą potrzebą człowieka”

Dzięki wsparciu finansowemu Citi Foundation oraz merytorycznemu Fundacji Citi Handlowy realizujemy projekt Food is the Greatest Human Need Program” („Żywność największą potrzebą człowieka”). Poznajcie pięć... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności