27 kwietnia 2023

Food Waste Forum – podsumowanie

W murach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego dyskutowaliśmy o przyszłości żywności. 

Z sukcesem zrealizowaliśmy pierwsze Food Waste Forum, które współorganizowała z nami Fundacja R&D Hub. W spotkaniu, które odbyło się w Warszawie, wzięło udział grono ekspertów, m.in. przedstawiciele biznesu, sieci handlowych, rządu, organizacji pozarządowych, Federacji Polskich Banków Żywności, czy środowiska akademickiego SGGW.

Dyskusja podczas forum toczyła się wokół trzech tematów:

  • Czy kula ziemska jest w stanie wyżywić naszych prawnuków?
  • Czy żywność przyszłości to chwilowy trend?
  • Dobre praktyki w zagospodarowaniu żywności.

Całość forum możecie Państwo obejrzeć tutaj:


Mam kilka przemyśleń, związanych z Food Waste Forum. Pierwszą sprawą jest to, że musimy sobie uzmysłowić, że zasoby kuli ziemskiej są ograniczone, a ludności przybywa. W tym kontekście powinniśmy dążyć do ograniczenia marnowania żywności i poszukiwania równowagi.

W drugim panelu mówiliśmy dużo o jakości żywności i bezpieczeństwie konsumentów, według mojej wiedzy i opinii,  jakość żywności broni się sama. Certyfikaty pomagają żywności, ale jeśli jej jakość będzie zła, to konsumenci nie będą nią zainteresowani. My jako Polska, stoimy całkiem nieźle w kwestii jakości i dostępności cenowej żywności w porównaniu do innych krajów, bo zajmujemy w tym względzie 21. miejsce na świecie.

W trzecim panelu dotknęliśmy także zagadnień legislacyjnych. Doszliśmy do wniosku, że Ustawa o niemarnowaniu żywności wymaga aktualizacji, ewaluacji i rozszerzenia jej działania na inne grupy, na przykład importerów, producentów czy rolników.

We wszystkich panelach dyskusyjnych przewijała się także kwestia nowych technologii i ich wykorzystania w przemyśle spożywczym. Przygotowując się do konferencji, natrafiłem na takie pojęcie, jak „odcisk palca” – żywności, który oznacza, że wszelkie badania i kwestie dotyczące bezpieczeństwa żywności przechodzą z formy papierowej na elektroniczną, a to z kolei sprawia, że konsument będzie miał pełniejszą informację na temat żywności i uwierzytelnienia jej pochodzenia geograficznego.

Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie

 

6 marca 2025

Przyjedź do Piecek. Organizujemy dni przedsiębiorczości!

Marzysz o założeniu własnej firmy, fundacji lub przedsiębiorstwa społecznego? A może już prowadzisz biznes, ale chcesz go rozwinąć? Niezależnie od miejsca, w którym jesteś zapraszamy na intensywne, bezpłatne... czytaj dalej

5 marca 2025

Uruchomiliśmy kontener do uprawy roślin w systemie hydroponicznym

Drogą morską i lądową dotarł do Polski specjalistyczny kontener, w którym Bank Żywności w Olsztynie będzie testował możliwość uprawy roślin bez udziału gleby. Uprawa przez cały rok Kontener trafił do... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności