Food Waste Forum – podsumowanie
W murach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego dyskutowaliśmy o przyszłości żywności.
Z sukcesem zrealizowaliśmy pierwsze Food Waste Forum, które współorganizowała z nami Fundacja R&D Hub. W spotkaniu, które odbyło się w Warszawie, wzięło udział grono ekspertów, m.in. przedstawiciele biznesu, sieci handlowych, rządu, organizacji pozarządowych, Federacji Polskich Banków Żywności, czy środowiska akademickiego SGGW.
Dyskusja podczas forum toczyła się wokół trzech tematów:
- Czy kula ziemska jest w stanie wyżywić naszych prawnuków?
- Czy żywność przyszłości to chwilowy trend?
- Dobre praktyki w zagospodarowaniu żywności.
Całość forum możecie Państwo obejrzeć tutaj:
Mam kilka przemyśleń, związanych z Food Waste Forum. Pierwszą sprawą jest to, że musimy sobie uzmysłowić, że zasoby kuli ziemskiej są ograniczone, a ludności przybywa. W tym kontekście powinniśmy dążyć do ograniczenia marnowania żywności i poszukiwania równowagi.
W drugim panelu mówiliśmy dużo o jakości żywności i bezpieczeństwie konsumentów, według mojej wiedzy i opinii, jakość żywności broni się sama. Certyfikaty pomagają żywności, ale jeśli jej jakość będzie zła, to konsumenci nie będą nią zainteresowani. My jako Polska, stoimy całkiem nieźle w kwestii jakości i dostępności cenowej żywności w porównaniu do innych krajów, bo zajmujemy w tym względzie 21. miejsce na świecie.
W trzecim panelu dotknęliśmy także zagadnień legislacyjnych. Doszliśmy do wniosku, że Ustawa o niemarnowaniu żywności wymaga aktualizacji, ewaluacji i rozszerzenia jej działania na inne grupy, na przykład importerów, producentów czy rolników.
We wszystkich panelach dyskusyjnych przewijała się także kwestia nowych technologii i ich wykorzystania w przemyśle spożywczym. Przygotowując się do konferencji, natrafiłem na takie pojęcie, jak „odcisk palca” – żywności, który oznacza, że wszelkie badania i kwestie dotyczące bezpieczeństwa żywności przechodzą z formy papierowej na elektroniczną, a to z kolei sprawia, że konsument będzie miał pełniejszą informację na temat żywności i uwierzytelnienia jej pochodzenia geograficznego.
Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie