27 kwietnia 2023

Food Waste Forum – podsumowanie

W murach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego dyskutowaliśmy o przyszłości żywności. 

Z sukcesem zrealizowaliśmy pierwsze Food Waste Forum, które współorganizowała z nami Fundacja R&D Hub. W spotkaniu, które odbyło się w Warszawie, wzięło udział grono ekspertów, m.in. przedstawiciele biznesu, sieci handlowych, rządu, organizacji pozarządowych, Federacji Polskich Banków Żywności, czy środowiska akademickiego SGGW.

Dyskusja podczas forum toczyła się wokół trzech tematów:

  • Czy kula ziemska jest w stanie wyżywić naszych prawnuków?
  • Czy żywność przyszłości to chwilowy trend?
  • Dobre praktyki w zagospodarowaniu żywności.

Całość forum możecie Państwo obejrzeć tutaj:


Mam kilka przemyśleń, związanych z Food Waste Forum. Pierwszą sprawą jest to, że musimy sobie uzmysłowić, że zasoby kuli ziemskiej są ograniczone, a ludności przybywa. W tym kontekście powinniśmy dążyć do ograniczenia marnowania żywności i poszukiwania równowagi.

W drugim panelu mówiliśmy dużo o jakości żywności i bezpieczeństwie konsumentów, według mojej wiedzy i opinii,  jakość żywności broni się sama. Certyfikaty pomagają żywności, ale jeśli jej jakość będzie zła, to konsumenci nie będą nią zainteresowani. My jako Polska, stoimy całkiem nieźle w kwestii jakości i dostępności cenowej żywności w porównaniu do innych krajów, bo zajmujemy w tym względzie 21. miejsce na świecie.

W trzecim panelu dotknęliśmy także zagadnień legislacyjnych. Doszliśmy do wniosku, że Ustawa o niemarnowaniu żywności wymaga aktualizacji, ewaluacji i rozszerzenia jej działania na inne grupy, na przykład importerów, producentów czy rolników.

We wszystkich panelach dyskusyjnych przewijała się także kwestia nowych technologii i ich wykorzystania w przemyśle spożywczym. Przygotowując się do konferencji, natrafiłem na takie pojęcie, jak „odcisk palca” – żywności, który oznacza, że wszelkie badania i kwestie dotyczące bezpieczeństwa żywności przechodzą z formy papierowej na elektroniczną, a to z kolei sprawia, że konsument będzie miał pełniejszą informację na temat żywności i uwierzytelnienia jej pochodzenia geograficznego.

Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie

 

1 sierpnia 2025

Zakończyliśmy III edycję kursu Like a Chef. Zapisz się na ostatni kurs w tym roku!

Za nami finał trzeciej edycji kursu kulinarnego Like a Chef 2025, realizowanego we współpracy z Electrolux Food Foundation i Światowym Stowarzyszeniem Szefów Kuchni. To intensywny program szkoleniowy dla osób, które... czytaj dalej

21 lipca 2025

Pomagaj bez wydawania ani grosza więcej. Wystarczy… zrobić zakupy!

Czy można pomagać, nie ponosząc żadnych dodatkowych kosztów? Tak. Wystarczy robić zakupy online przez FaniMani.pl, a część wartości transakcji trafi do nas!  Jak to działa? FaniMani.pl to serwis, który... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności