Food Heroes – kolejne lekcje za nami!
Po wakacyjnej przerwie wracamy z projektem Food Heroes, w ramach którego rozmawiamy z najmłodszymi o celach zrównoważonego rozwoju.
– Do tej pory przeszkoliliśmy ponad 4500 dzieci. To ogromny sukces i satysfakcja, kiedy najmłodsi wprowadzają w życie tipy poznane podczas spotkań – mówi Joanna Michalak z Banku Żywności w Olsztynie, edukatorka i dietetyczka. – Oprócz zagadnień związanych z niemarnowaniem żywności, czy to w domu, sklepie, restauracji, a nawet szkolnej stołówce pokazujemy jaki wpływ na nasza dieta na planetę.
Dotychczas Joanna wraz z Oksaną (również edukatorką) przeprowadziły lekcje w Olsztynie dla dzieci ze szkół podstawowych, a także dla uczniów ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego przy al. Piłsudskiego oraz Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Niesłyszących.
– Cieszy nas coraz większa świadomość najmłodszych, którzy rozumieją, że każdy nasz wybór ma znaczenie– mówi Oksana.
Szkolenia to tylko część projektu Food Heroes, który koordynuje nasz bank. W projekcie biorą udział także banki z Wrocławia, Warszawy i Krakowa. W sumie do tej pory udało się edukatorom z wszystkich organizacji przeszkolić niemal 4500 dzieci (docelowo ma ich być ponad 13 000!).
Projekt Food Heroes realizujemy już po raz drugi, dzięki wsparciu finansowemu firmy Electrolux i jej fundacji (Electrolux Food Foundation). Jego zakończenie przewidujemy w listopadzie tego roku.