Food Heroes: wyedukowaliśmy już 4500 dzieci!
Od dwóch miesięcy w szkołach na terenie kilku województw realizujemy projekt Food Heroes, w ramach którego rozmawiamy z najmłodszymi o celach zrównoważonego rozwoju.
– Spotykamy się z dziećmi z klas I-IV i wspólnie zastanawiamy się nad tym, co możemy zrobić, aby poprawić jakość życia wszystkich ludzi oraz stan naszej planety – mówi Joanna Michalak z Banku Żywności w Olsztynie, edukatorka i dietetyczka. – Oczywiście głównie dotykamy zagadnień związanych z niemarnowaniem żywności, czy to w domu, sklepie, restauracji, a nawet szkolnej stołówce.
Dotychczas Joanna wraz z Oksaną (również edukatorką) przeprowadziły lekcje w Olsztynie dla 1144 dzieci ze szkół podstawowych nr: 11, 7, 14, 13, 34, a także dla uczniów ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego przy al. Piłsudskiego oraz Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Niesłyszących.
– Poziom wiedzy u dzieci jest różny, zauważalnie wyższy w starszych klasach, ale i tak jesteśmy obie pozytywnie zaskoczone tym, co już dzieci wiedzą na temat niemarnowania żywności i urozmaicania codziennej diety – mówi Oksana.
Warto dodać, że działania w Olsztynie są jedynie wycinkiem całego projektu, który koordynuje nasz bank, bo w projekcie Food Heroes biorą udział także banki z Wrocławia, Warszawy i Krakowa. W sumie do tej pory udało się edukatorom z wszystkich organizacji przeszkolić niemal 4500 dzieci (docelowo ma ich być ponad 13 000!).
Projekt Food Heroes realizujemy już po raz drugi, dzięki wsparciu finansowemu firmy Electrolux i jej fundacji (Electrolux Food Foundation). Jego zakończenie przewidujemy w listopadzie tego roku.