5 maja 2021

Fiński pieczony naleśnik – pannukakku

Karolina Lewandowska, prowadząca bloga Co pysznego? proponuje Wam w tym miesiącu skandynawskie słodkości!

Pannukakku, to szybki i prosty pomysł na słodkie śniadanie lub deser. Delikatny w środku, przyrumieniony na wierzchu. Pyszny na ciepło, ale na zimo równie dobry. Pasują do niego sezonowe owoce oraz jogurt grecki.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Roztop dwie łyżki masła i odstaw do ostygnięcia.
  2. Do miski nalej dwie szklanki mleka, dodaj dwa jajka i szczyptę soli, przesiej szklankę mąki oraz dużą łyżkę cukru pudru. Wszystko wymieszaj dokładnie rózgą. Dodaj roztopione masło i jeszcze raz dokładnie pomieszaj. Ciasto będzie bardzo lejące. Takie ma być.
  3. Piekarnik nagrzej do 220°C
  4. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut, aż masa dokładnie się zetnie i przyrumieni.
  5. Jedz na ciepło lub zimno. Świetnie smakuje w towarzystwie jogurtu naturalnego i truskawek.
21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności