5 maja 2021

Fiński pieczony naleśnik – pannukakku

Karolina Lewandowska, prowadząca bloga Co pysznego? proponuje Wam w tym miesiącu skandynawskie słodkości!

Pannukakku, to szybki i prosty pomysł na słodkie śniadanie lub deser. Delikatny w środku, przyrumieniony na wierzchu. Pyszny na ciepło, ale na zimo równie dobry. Pasują do niego sezonowe owoce oraz jogurt grecki.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Roztop dwie łyżki masła i odstaw do ostygnięcia.
  2. Do miski nalej dwie szklanki mleka, dodaj dwa jajka i szczyptę soli, przesiej szklankę mąki oraz dużą łyżkę cukru pudru. Wszystko wymieszaj dokładnie rózgą. Dodaj roztopione masło i jeszcze raz dokładnie pomieszaj. Ciasto będzie bardzo lejące. Takie ma być.
  3. Piekarnik nagrzej do 220°C
  4. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut, aż masa dokładnie się zetnie i przyrumieni.
  5. Jedz na ciepło lub zimno. Świetnie smakuje w towarzystwie jogurtu naturalnego i truskawek.
27 listopada 2025

Poszukujemy Ekspert/Koordynator projektu EFS+

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu aktywizacyjnego (niepełny etat), odpowiedzialnego za planowanie, zarządzanie i monitorowanie działań ukierunkowanych na rozwój kompetencji oraz aktywizację zawodową osób... czytaj dalej

27 listopada 2025

Otrzymaliśmy 5000 zł od Fundacji Biedronki na posiłki dla osób starszych!

Dzięki tym środkom zakupimy produkty żywnościowe dla seniorów. Bank Żywności w Olsztynie otrzymał 5000 zł w formie E-kodu od Fundacji Biedronki w ramach Programu „Żywnościowy SOS dla seniorów – Edycja... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności