5 maja 2021

Fiński pieczony naleśnik – pannukakku

Karolina Lewandowska, prowadząca bloga Co pysznego? proponuje Wam w tym miesiącu skandynawskie słodkości!

Pannukakku, to szybki i prosty pomysł na słodkie śniadanie lub deser. Delikatny w środku, przyrumieniony na wierzchu. Pyszny na ciepło, ale na zimo równie dobry. Pasują do niego sezonowe owoce oraz jogurt grecki.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Roztop dwie łyżki masła i odstaw do ostygnięcia.
  2. Do miski nalej dwie szklanki mleka, dodaj dwa jajka i szczyptę soli, przesiej szklankę mąki oraz dużą łyżkę cukru pudru. Wszystko wymieszaj dokładnie rózgą. Dodaj roztopione masło i jeszcze raz dokładnie pomieszaj. Ciasto będzie bardzo lejące. Takie ma być.
  3. Piekarnik nagrzej do 220°C
  4. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut, aż masa dokładnie się zetnie i przyrumieni.
  5. Jedz na ciepło lub zimno. Świetnie smakuje w towarzystwie jogurtu naturalnego i truskawek.
17 września 2025

Dołącz do nas! Szukamy animatorki/a przedsiębiorczości społecznej

Miejsce pracy: Olsztyn i powiat olsztyński (częściowa praca w terenie) Główne zadania: Diagnozowanie potencjału środowisk lokalnych. Wyszukiwanie i wspieranie liderów lokalnych. Inicjowanie spotkań oraz... czytaj dalej

16 września 2025

Dwa projekty, osiemdziesiąt historii, jedna wspólnota

Zakończyliśmy realizację dwóch projektów integracyjnych „Nowe relacje, nowe możliwości” oraz „Przyjaźni sąsiedzi”. Skierowane były do 80 obywateli Ukrainy i Białorusi mieszkających w Olsztynie oraz w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności