17 sierpnia 2023

Finał II edycji kursu Like a Chef za nami!

15 kobiet z Polski i Ukrainy ukończyło kolejną edycję kursu kulinarnego Like a Chef, który organizujemy wspólnie z Electrolux Food Foundation.

Po raz kolejny wyprawiliśmy w kulinarny świat kilkanaście absolwentek naszego kursu, które przez kilka tygodni w ciągu 80 godzin nauki zgłębiały najróżniejsze tajniki różnych kuchni. Kobiety uczyły się m.in technik zdobienia i podawania potraw, stosowały różne metody przygotowania potraw (gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie, grill, konfitowanie i technika sous-vide). Nie zabrakło oczywiście kuchni wegetariańskiej, dań mięsnych, rybnych, deserów i zagadnień związanych z gotowaniem w stylu zero waste.

Nowością w kursie byli… jego prowadzący. Tym razem o podzielenie się swoją wiedzą poprosiliśmy szefów kuchni, którzy pracują w restauracji naszej Kuźni Społecznej. W rolę ekspertów wcieli się Krzysztof Kowalik i Krzysztof Ścibiorek.

Przypomnijmy, że kurs ma za zadanie wyposażyć jego uczestniczki w nowe umiejętności, które mogą być przydatne w podniesieniu kwalifikacji i zwiększeniu ich szans na rynku pracy. Wierzymy, że część z nich znajdzie pracę (wiemy, że jedna z kobiet już ją znalazła!), a co za tym idzie poprawią swoją sytuację materialną.

Na przełomie września i października zorganizujemy ostatni już kurs, o szczegółach będziemy informować wkrótce!

 


 

31 października 2025

Świętowaliśmy 25 lat naszej działalności

Ponad dwieście osób, w tym przedstawiciele samorządów, administracji, uczelni, biznesu, organizacji społecznych oraz wolontariusze, spotkali się z nami 30 października, aby podsumować ćwierć wieku pracy Banku... czytaj dalej

15 października 2025

Coraz więcej Polaków przyznaje się do marnowania żywności, ale… to dobrze!

Z najnowszego raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2025” wynika, że aż 63% Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia, podczas gdy rok wcześniej deklarowało to 45%. Wbrew pozorom... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności