Finał II edycji kursu Like a Chef za nami!
15 kobiet z Polski i Ukrainy ukończyło kolejną edycję kursu kulinarnego Like a Chef, który organizujemy wspólnie z Electrolux Food Foundation.
Po raz kolejny wyprawiliśmy w kulinarny świat kilkanaście absolwentek naszego kursu, które przez kilka tygodni w ciągu 80 godzin nauki zgłębiały najróżniejsze tajniki różnych kuchni. Kobiety uczyły się m.in technik zdobienia i podawania potraw, stosowały różne metody przygotowania potraw (gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie, grill, konfitowanie i technika sous-vide). Nie zabrakło oczywiście kuchni wegetariańskiej, dań mięsnych, rybnych, deserów i zagadnień związanych z gotowaniem w stylu zero waste.
Nowością w kursie byli… jego prowadzący. Tym razem o podzielenie się swoją wiedzą poprosiliśmy szefów kuchni, którzy pracują w restauracji naszej Kuźni Społecznej. W rolę ekspertów wcieli się Krzysztof Kowalik i Krzysztof Ścibiorek.
Przypomnijmy, że kurs ma za zadanie wyposażyć jego uczestniczki w nowe umiejętności, które mogą być przydatne w podniesieniu kwalifikacji i zwiększeniu ich szans na rynku pracy. Wierzymy, że część z nich znajdzie pracę (wiemy, że jedna z kobiet już ją znalazła!), a co za tym idzie poprawią swoją sytuację materialną.
Na przełomie września i października zorganizujemy ostatni już kurs, o szczegółach będziemy informować wkrótce!