29 czerwca 2021

Efekty badań w projekcie PROM: w Polsce marnujemy 5 mln ton żywności rocznie

W ramach programu badawczego projektu badawczego PROM (Program Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności) opracowano raport na temat marnowania żywności w Polsce. 

Na taki dokument czekano od lat, a efektem badań jest opracowanie raportu, z którego wynika, że na etapach produkcji pierwotnej, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się prawie 5 milionów (4 840 946) ton żywności. Najwięcej marnują jej konsumenci, bo aż 60% (niemal 3 miliony ton wyrzucanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych). Produkcja i przetwórstwo odpowiadają łącznie za generowanie 30% strat (1 503 110 ton) strat, handel za 7%, gastronomia niewiele ponad 1%, a podczas transportu i magazynowania marnujmy niecały procent żywności.

22 czerwca odbyła się konferencja podsumowująca projekt PROM, w której udział wzięli: dr inż. Krystian Szczepański, dyrektor Instytutu Ochrony Środowiska-Państwowego Instytutu Badawczego, Mateusz Balcerowicz, dyrektor departamentu innowacji w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa, dr hab. Beata Bilska i prof. dr hab. Danuta Kołożyn – Krajewska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, dr inż. Marzena Tomaszewska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Marek Borowski, prezes naszego Banku.

Fragmenty dyskusji z wypowiedziami prezesa można obejrzeć tutaj:

Całość konferencji możecie obejrzeć tutaj:

Więcej na temat projektu znajdziecie TUTAJ.

 

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności