29 czerwca 2021

Efekty badań w projekcie PROM: w Polsce marnujemy 5 mln ton żywności rocznie

W ramach programu badawczego projektu badawczego PROM (Program Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności) opracowano raport na temat marnowania żywności w Polsce. 

Na taki dokument czekano od lat, a efektem badań jest opracowanie raportu, z którego wynika, że na etapach produkcji pierwotnej, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się prawie 5 milionów (4 840 946) ton żywności. Najwięcej marnują jej konsumenci, bo aż 60% (niemal 3 miliony ton wyrzucanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych). Produkcja i przetwórstwo odpowiadają łącznie za generowanie 30% strat (1 503 110 ton) strat, handel za 7%, gastronomia niewiele ponad 1%, a podczas transportu i magazynowania marnujmy niecały procent żywności.

22 czerwca odbyła się konferencja podsumowująca projekt PROM, w której udział wzięli: dr inż. Krystian Szczepański, dyrektor Instytutu Ochrony Środowiska-Państwowego Instytutu Badawczego, Mateusz Balcerowicz, dyrektor departamentu innowacji w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa, dr hab. Beata Bilska i prof. dr hab. Danuta Kołożyn – Krajewska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, dr inż. Marzena Tomaszewska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Marek Borowski, prezes naszego Banku.

Fragmenty dyskusji z wypowiedziami prezesa można obejrzeć tutaj:

Całość konferencji możecie obejrzeć tutaj:

Więcej na temat projektu znajdziecie TUTAJ.

 

25 sierpnia 2025

Targi Dobrej Wymiany. Przyjdź, daj rzeczom drugie życie

Masz w domu rzeczy, których już nie potrzebujesz, ale które mogą jeszcze komuś posłużyć? Książki, ubrania, rośliny, płyty, zegarki, drobne sprzęty, rzeczy kolekcjonerskie. Wszystko, co nadaje się do ponownego... czytaj dalej

25 sierpnia 2025

Dołącz do nas! Poszukiwany pośrednik pracy

W związku z działaniami realizowanymi przez Bank Żywności w Olsztynie poszukujemy kandydatek lub kandydatów do na stanowisko pośrednik pracy. Zakres obowiązków: wspieranie uczestników projektów w poszukiwaniu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności