Druga edycja targów EcoTrendy za nami. Było pięknie!
W dniach 18-19 września Kuźnia Społeczna i plac przed nią wypełniły się regionalnymi producentami ekologicznej żywności, rękodzieła i miłośnikami dobrej kuchni. Po raz drugi zorganizowaliśmy targi EcoTrendy #ryneczek #kulinaria #warsztaty.
EcoTrendy powoli wpisują się w stały kalendarz działań Kuźni Społecznej i Banku Żywności w Olsztynie, podczas których nawet najbardziej wybredni znajdą coś dla siebie. W pomieszczeniach Kuźni na spragnionych wiedzy czekała potężna dawka informacji, którą przekazywali zaproszeni przez nas eksperci w trakcie kilku prelekcji i dyskusji. Podejmowano tematy dotyczące m.in. cukrów, trendów w żywieniu, produktu lokalnego, zastanawiano się, jak pandemia koronawirusa wpłynęła na nasze nawyki żywieniowe.
W kuchni warsztatowej czekały na dzieci, młodzież i dorosłych spotkania z mistrzami w swoim fachu. Z kucharzem Maciejem Maciejewskim najmłodsi wypiekali pizzę, z Izabelą Gajdamowicz uczestnicy warsztatów przygotowywali potrawy wegetariańskie, Jagna Niedzielska zabrała chętnych w podróż po gotowaniu w stylu zero waste, Michele Maccari odsłonił tajniki kuchni włoskiej. Nie zabrakło także otwartych pokazów (ryby w naszej kuchni, zero waste).
Warsztaty mały mistrz pizzy z Maciejem Maciejewskim
Warsztaty kuchni regionalnej z Maciejem Maciejewskim
Warsztaty z gotowania zero waste z Jagną Niedzielską
Warsztaty z kuchni włoskiej z Michele Maccari
Warsztaty wegetariańskie z Izabelą Gajdamowicz
Jednak właściwą część wydarzenia stanowił ryneczek z produktami lokalnymi. Gościliśmy niemal trzydziestu wystawców, zajmujących się uprawą, produkcją i wytwarzaniem niezliczonej liczby regionalnych produktów, m.in. miodów, chałw, ciast, kiszonek, ubrań, produktów dziewiarskich, ręcznie robionej biżuterii, czekolady, świec, ceramiki, mikrowarzyw, pieczywa, serów, twarogów. Uff, żeby wymienić tylko nielicznych. Udział w EcoTrendach był nie tylko okazją do prezentacji swoich produktów, ale także do wymiany doświadczeń, handlu i rozmów z klientami, którzy, szczególnie w sobotę, tłumnie odwiedzili nasz ryneczek.
Finałem EcoTrendów było nagrodzenie właścicieli stoisk. Swoje głosy na najlepsze z nich oddawali goście targów. Nagrodę publiczności otrzymali:
- miejsce: producenci olejów O!Meega
- miejsce: Mikrowarzywa z Warmii
- miejsce: LOVEndaZaproszenia
Kuźnia Społeczna i Bank Żywności w Olsztynie postanowili także wręczyć swoje wyróżnienia w kategorii najlepsze stoisko:
- miejsce: Ostoja Natury
- miejsce: Wysoka Grządka
- miejsce: Gospodarstwo Pasieczne Jan Głasek
Natomiast w kategorii „Produkt” zostały nagrodzone:
- miejsce: konfitury z płatków róż (Mazurskie Słoiki)
- miejsce: ług do prania (Barbara Ciosek)
- miejsce: „orzechowa” czapka (Herbe Design Agnieszka Trawińska)
Do zobaczenia za rok!
Po targach wspomnieli o nas…