25 września 2020

Druga edycja targów EcoTrendy za nami. Było pięknie!

W dniach 18-19 września Kuźnia Społeczna i plac przed nią wypełniły się regionalnymi producentami ekologicznej żywności, rękodzieła i miłośnikami dobrej kuchni. Po raz drugi zorganizowaliśmy targi EcoTrendy #ryneczek #kulinaria #warsztaty.

EcoTrendy powoli wpisują się w stały kalendarz działań Kuźni Społecznej i Banku Żywności w Olsztynie, podczas których nawet najbardziej wybredni znajdą coś dla siebie. W pomieszczeniach Kuźni na spragnionych wiedzy czekała potężna dawka informacji, którą przekazywali zaproszeni przez nas eksperci w trakcie kilku prelekcji i dyskusji. Podejmowano tematy dotyczące m.in. cukrów, trendów w żywieniu, produktu lokalnego, zastanawiano się, jak pandemia koronawirusa wpłynęła na nasze nawyki żywieniowe.

W kuchni warsztatowej czekały na dzieci, młodzież i dorosłych spotkania z mistrzami w swoim fachu. Z kucharzem Maciejem Maciejewskim najmłodsi wypiekali pizzę, z Izabelą Gajdamowicz uczestnicy warsztatów przygotowywali potrawy wegetariańskie, Jagna Niedzielska zabrała chętnych w podróż po gotowaniu w stylu zero waste, Michele Maccari odsłonił tajniki kuchni włoskiej. Nie zabrakło także otwartych pokazów (ryby w naszej kuchni, zero waste).

Warsztaty mały mistrz pizzy z Maciejem Maciejewskim

Warsztaty kuchni regionalnej z Maciejem Maciejewskim

Warsztaty z gotowania zero waste z Jagną Niedzielską

Warsztaty z kuchni włoskiej z Michele Maccari

Warsztaty wegetariańskie z Izabelą Gajdamowicz

Jednak właściwą część wydarzenia stanowił ryneczek z produktami lokalnymi. Gościliśmy niemal trzydziestu wystawców, zajmujących się uprawą, produkcją i wytwarzaniem niezliczonej liczby regionalnych produktów, m.in. miodów, chałw, ciast, kiszonek, ubrań, produktów dziewiarskich, ręcznie robionej biżuterii, czekolady, świec, ceramiki, mikrowarzyw, pieczywa, serów, twarogów. Uff, żeby wymienić tylko nielicznych. Udział w EcoTrendach był nie tylko okazją do prezentacji swoich produktów, ale także do wymiany doświadczeń, handlu i rozmów z klientami, którzy, szczególnie w sobotę, tłumnie odwiedzili nasz ryneczek.

Finałem EcoTrendów było nagrodzenie właścicieli stoisk. Swoje głosy na najlepsze z nich oddawali goście targów. Nagrodę publiczności otrzymali:

  1. miejsce: producenci olejów O!Meega
  2. miejsce: Mikrowarzywa z Warmii
  3. miejsce: LOVEndaZaproszenia

Kuźnia Społeczna i Bank Żywności w Olsztynie postanowili także wręczyć swoje wyróżnienia w kategorii najlepsze stoisko:

  1. miejsce: Ostoja Natury
  2. miejsce: Wysoka Grządka
  3. miejsce: Gospodarstwo Pasieczne Jan Głasek

Natomiast w kategorii „Produkt” zostały nagrodzone:

  1. miejsce: konfitury z płatków róż (Mazurskie Słoiki)
  2. miejsce: ług do prania (Barbara Ciosek)
  3. miejsce: „orzechowa” czapka (Herbe Design Agnieszka Trawińska)

Do zobaczenia za rok!


Po targach wspomnieli o nas…

25 sierpnia 2025

Targi Dobrej Wymiany. Przyjdź, daj rzeczom drugie życie

Masz w domu rzeczy, których już nie potrzebujesz, ale które mogą jeszcze komuś posłużyć? Książki, ubrania, rośliny, płyty, zegarki, drobne sprzęty, rzeczy kolekcjonerskie. Wszystko, co nadaje się do ponownego... czytaj dalej

25 sierpnia 2025

Dołącz do nas! Poszukiwany pośrednik pracy

W związku z działaniami realizowanymi przez Bank Żywności w Olsztynie poszukujemy kandydatek lub kandydatów do na stanowisko pośrednik pracy. Zakres obowiązków: wspieranie uczestników projektów w poszukiwaniu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności