23 marca 2021

Dołączyliśmy do partnerstwa na rzecz zrównoważonego rozwoju

Dołączyliśmy do największych instytucji i firm w kraju, realizujących cele zrównoważonego rozwoju.

W 2015 na forum ONZ 193 państwa przyjęły rezolucję „Przekształcamy nasz świat: Agenda na rzecz zrównoważonego rozwoju”. Zdefiniowano w niej nowy model rozwojowy do 2030 r., w tym 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju (ang. Sustainable Development Goals, SDGs) oraz konkretnych 169 zadań z nimi związanych. Agenda 2030 na rzecz zrównoważonego rozwoju to wielowymiarowy plan przekształcania współczesnego świata. Ma on na celu eliminację ubóstwa w każdej postaci oraz realizację innych celów rozwojowych: gospodarczych, środowiskowych, społecznych.

Bank Żywności w Olsztynie dołączył do instytucji i firm w Polsce, które zadeklarowały, że będą realizować poszczególne cele zrównoważonego rozwoju. Jesteśmy świadomi globalnych wyzwań gospodarczych, społecznych i środowiskowych oraz ich złożoności. Realizując cele SDGs liczmy, że będziemy wywierać pozytywny wpływ na otoczenie i środowisko, kreując nowy wizerunek kraju. 

Spośród wszystkich SDGs najbliższe profilowi naszej działalności są poniższe cele:

CEL 1. Walka z ubóstwem

Krajowe priorytety realizowane przez Bank Żywności w Olsztynie to między innymi:

  • zwiększenie aktywizacji osób wykluczonych społecznie m.in. poprzez rozwój sektora ekonomii społecznej;
  • poprawa dostępności do usług społecznych (np. wsparcie dla rodzin z dziećmi, opieka nad dziećmi, nad starszymi osobami) i zdrowotnych.

CEL 2. Zero głodu

Krajowe priorytety realizowane przez Bank Żywności w Olsztynie to między innymi:

  • wsparcie przekształceń strukturalnych zapewniających wzrost konkurencyjności rolnictwa, w tym wzrost konkurencyjności gospodarstw rolnych i producentów rolno-spożywczych;
  • zapewnienie jakości i bezpieczeństwa żywności oraz bezpieczeństwa żywnościowego kraju, przy uwzględnieniu wymogów środowiskowych;
  • promocja zdrowego stylu życia wśród dorosłych i dzieci.

CEL 3. Dobre zdrowie i jakość życia

Krajowe priorytety realizowane przez Bank Żywności w Olsztynie to między innymi:

  • zmniejszenie zapadalności na choroby cywilizacyjne i umieralności z ich powodu;
  • zwiększenie świadomości zdrowotnej;
  • rozwój obszaru e-zdrowie.

CEL 8. Wzrost gospodarczy i godna praca

Bank Żywności w Olsztynie wspiera rozwój przedsiębiorczości w regionie poprzez:

  • aktywizację zawodową osób młodych, długotrwale bezrobotnych czy niepełnosprawnych. Jednym z ważniejszych projektów, które aktualnie realizujemy zakłada objęcie wsparciem osoby młode, które z równych przyczyn nie znalazły jeszcze swojego pomysłu na życie zawodowe. Pracujemy z nimi m.in. w ramach międzynarodowego projektu FOLM „Z natury do rynku pracy” metodą innowacyjną, wzorowaną na szkockim modelu aktywizacji zawodowej młodych osób oddalonych od rynku pracy;
  • wsparcie firm w początkowej fazie rozwoju oraz startupów, głównie z branży żywnościowej i około-żywnościowej poprzez prowadzenie inkubatora przedsiębiorczości oraz realizację programu akceleracyjnego „Speed Up Your Business”. Przedsiębiorcy z regionu otrzymują od nas indywidualną opiekę Managera Inkubacji, który przez rok współpracuje z przedsiębiorstwem w celu wypracowania lub aktualizacji modelu biznesowego wsparcie ekspertów w zakresie usług marketingowych, promocyjnych, prawnych, księgowych i specjalistycznych, niezbędnych rozwoju innowacyjnego produktu i/lub wprowadzenia go na rynek;
  • współpracujemy z młodymi przedsiębiorstwami (przy zaangażowaniu ekspertów) w celu poszukiwania i/lub rozwoju innowacyjności i jakości oferowanych produktów czy usług.

CEL 12. Odpowiedzialna konsumpcja i produkcja

Krajowe priorytety realizowane przez Bank Żywności w Olsztynie to między innymi:

  • zwiększenie wydajności wykorzystania zasobów oraz zmiana podejścia do zasobów polegająca na odejściu od linearnego zagospodarowani, a także zmiana wzorców konsumpcyjnych (rozwój gospodarki o obiegu zamkniętym),
  • rozwój rolnictwa ekologicznego.

CEL 17. Partnerstwo na rzecz celów

Działania Banku Żywności w zakresie realizacji celu:

  • prowadzimy intensywne działania mające na celu zbudowanie platformy wymiany wiedzy, doświadczeń i dobrych praktyk, a także dialogu pomiędzy biznesem, nauką i administracją. Docelowo pragniemy stworzyć HUB będący podmiotem agregującym różnego typu inicjatywy regionalne skoncentrowane wokół branż żywności, zdrowia i rolnictwa, nadając im formę i podmiotowość, zapewniając partnerstwa na wielu poziomach (samorządowym, badawczym, naukowym, rynkowym – biznesowym oraz edukacyjnym). Celem jest przede wszystkim wdrażanie innowacji w branżach: food, health i agro oraz realizacji wspólnych inicjatyw, projektów, przedsięwzięć w zakresie implementacji celów zrównoważonego rozwoju głównie w obszarze żywności i zdrowia, które przyczyniają się do podnoszenia jakości życia;
  • działania na rzecz rozwoju gospodarczego i praca nad budowaniem przewag konkurencyjnych gospodarki regionu z poszanowaniu zasad zrównoważonego rozwoju.
21 lipca 2025

Pomagaj bez wydawania ani grosza więcej. Wystarczy… zrobić zakupy!

Czy można pomagać, nie ponosząc żadnych dodatkowych kosztów? Tak. Wystarczy robić zakupy online przez FaniMani.pl, a część wartości transakcji trafi do nas!  Jak to działa? FaniMani.pl to serwis, który... czytaj dalej

15 lipca 2025

Twórcze lato w Biesalu. Edukacja międzykulturowa i integracja w praktyce

W lipcu zakończyliśmy dwutygodniowe warsztaty dla dzieci i młodzieży w Biesalu. Zajęcia były pełne działań kreatywnych i praktycznych – od gotowania i ogrodnictwa po teatr i rękodzieło. To część projektu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności