19 marca 2021

Dokładamy cegiełkę do rozwoju regionu

Bank zaangażował się w prace nad kształtem Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2021-2027.

Marek Borowski, prezes Banku, bierze udział w pracach dwóch zespołów tematycznych – przedsiębiorczość i cyfryzacja oraz energetyka i środowisko – powołanych przez Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego w ramach grupy roboczej ds. opracowania założeń nowego RPO. Obecność przedstawiciela naszej organizacji w zespole jest zbieżna z działaniami Banku. Zależy nam na promowaniu gospodarki o obiegu zamkniętym (np. ograniczanie liczby odpadów i ich przetwarzanie, szukanie innowacyjnych rozwiązań na opakowania z recyklingu lub na wielokrotne używanie tego samego produktu itp.). W polu zainteresowania Banku są także zagadnienia związane z przeciwdziałaniem stratom żywności, bioróżnorodnością i ochroną środowiska. Zaangażowaliśmy się także w prace w grupie dotyczącej przedsiębiorczości i wsparcia biznesu.

– Równolegle do działań grupy roboczej na poziomie Urzędu Marszałkowskiego, Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego, powołała „bliźniacze” zespoły tematyczne, w skład których wchodzą przedstawiciele organizacji pozarządowych – mówi Aneta Janikowska-Kiśluk, kierowniczka działu Innowacji i Współpracy Międzynarodowej Banku Żywności w Olsztynie. – Ich celem jest zebranie propozycji, rekomendacji i wniosków dotyczących kształtu nowego RPO. Ten dokument pozwoli w przyszłości sięgać po środki finansowe na działania i inwestycje, także te realizowane przez organizacje pozarządowe, w sześciu obszarach tematycznych, zbieżnych z celami polityki spójności. Jesteśmy liderem grupy zajmującej się środowiskiem i przeciwdziałaniem zmianom klimatu. Chcemy zadbać, aby interesy NGO działających w tym obszarze zostały uwzględnione.

Efektem prac zespołów przy Urzędzie Marszałkowskim i Radzie Organizacji Pozarządowych będzie konsultacja i opracowanie ostatecznych założeń do nowego RPO.

Inteligentne specjalizacje

Uzupełnieniem tych działań jest włączenie się Banku do prac nad wyłonieniem potencjalnej, kolejnej, inteligentnej specjalizacji regionu. W tej chwili istnieją trzy: ekonomia wody, meblarstwo i przemysł drzewny, żywność wysokiej jakości.

– Bierzemy udział w opracowaniu diagnozy oraz programu rozwoju sektora, związanego ze zdrowym życiem – wyjaśnia Aneta Janikowska-Kiśluk. – Jako Bank mamy doświadczenie w tym obszarze, szczególnie w działaniach związanych z poradnictwem dietetycznym oraz promowaniem prawidłowych wzorców zdrowego odżywania.

Jak ważna jest określenie inteligentnej specjalizacji regionu? Przedsiębiorstwo działające w odpowiedniej branży może łatwiej otrzymać środki z RPO na wdrażanie nowych pomysłów, a w niektórych konkursach są przyznawane specjalne punkty dla firm, działających w sektorach inteligentnych specjalizacji regionu.

19 kwietnia 2024

Żywność największą potrzebą człowieka – przyjdź na spotkanie i weź udział w projekcie!

25 kwietnia chcemy zaprosić zainteresowanych do wzięcia udziału w spotkaniu informacyjnym, dotyczącym projektu „Food is the Greatest Human Need Program”  (Żywność największą potrzebą człowieka) w ramach,... czytaj dalej

12 kwietnia 2024

Rozpoczęliśmy kolejną edycję Food Heroes. Na nasze lekcje czeka 10 000 dzieci!

O żywności dla dzieci z województwa warmińsko-mazurskiego. Projekt Food Heroes zakłada edukację dzieci ze szkół podstawowych z klas I-IV oraz przedszkolaków w wieku 5-6 lat w zakresie zrównoważonych zachowań... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności