19 marca 2021

Dokładamy cegiełkę do rozwoju regionu

Bank zaangażował się w prace nad kształtem Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2021-2027.

Marek Borowski, prezes Banku, bierze udział w pracach dwóch zespołów tematycznych – przedsiębiorczość i cyfryzacja oraz energetyka i środowisko – powołanych przez Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego w ramach grupy roboczej ds. opracowania założeń nowego RPO. Obecność przedstawiciela naszej organizacji w zespole jest zbieżna z działaniami Banku. Zależy nam na promowaniu gospodarki o obiegu zamkniętym (np. ograniczanie liczby odpadów i ich przetwarzanie, szukanie innowacyjnych rozwiązań na opakowania z recyklingu lub na wielokrotne używanie tego samego produktu itp.). W polu zainteresowania Banku są także zagadnienia związane z przeciwdziałaniem stratom żywności, bioróżnorodnością i ochroną środowiska. Zaangażowaliśmy się także w prace w grupie dotyczącej przedsiębiorczości i wsparcia biznesu.

– Równolegle do działań grupy roboczej na poziomie Urzędu Marszałkowskiego, Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego, powołała „bliźniacze” zespoły tematyczne, w skład których wchodzą przedstawiciele organizacji pozarządowych – mówi Aneta Janikowska-Kiśluk, kierowniczka działu Innowacji i Współpracy Międzynarodowej Banku Żywności w Olsztynie. – Ich celem jest zebranie propozycji, rekomendacji i wniosków dotyczących kształtu nowego RPO. Ten dokument pozwoli w przyszłości sięgać po środki finansowe na działania i inwestycje, także te realizowane przez organizacje pozarządowe, w sześciu obszarach tematycznych, zbieżnych z celami polityki spójności. Jesteśmy liderem grupy zajmującej się środowiskiem i przeciwdziałaniem zmianom klimatu. Chcemy zadbać, aby interesy NGO działających w tym obszarze zostały uwzględnione.

Efektem prac zespołów przy Urzędzie Marszałkowskim i Radzie Organizacji Pozarządowych będzie konsultacja i opracowanie ostatecznych założeń do nowego RPO.

Inteligentne specjalizacje

Uzupełnieniem tych działań jest włączenie się Banku do prac nad wyłonieniem potencjalnej, kolejnej, inteligentnej specjalizacji regionu. W tej chwili istnieją trzy: ekonomia wody, meblarstwo i przemysł drzewny, żywność wysokiej jakości.

– Bierzemy udział w opracowaniu diagnozy oraz programu rozwoju sektora, związanego ze zdrowym życiem – wyjaśnia Aneta Janikowska-Kiśluk. – Jako Bank mamy doświadczenie w tym obszarze, szczególnie w działaniach związanych z poradnictwem dietetycznym oraz promowaniem prawidłowych wzorców zdrowego odżywania.

Jak ważna jest określenie inteligentnej specjalizacji regionu? Przedsiębiorstwo działające w odpowiedniej branży może łatwiej otrzymać środki z RPO na wdrażanie nowych pomysłów, a w niektórych konkursach są przyznawane specjalne punkty dla firm, działających w sektorach inteligentnych specjalizacji regionu.

25 sierpnia 2025

Targi Dobrej Wymiany. Przyjdź, daj rzeczom drugie życie

Masz w domu rzeczy, których już nie potrzebujesz, ale które mogą jeszcze komuś posłużyć? Książki, ubrania, rośliny, płyty, zegarki, drobne sprzęty, rzeczy kolekcjonerskie. Wszystko, co nadaje się do ponownego... czytaj dalej

25 sierpnia 2025

Dołącz do nas! Poszukiwany pośrednik pracy

W związku z działaniami realizowanymi przez Bank Żywności w Olsztynie poszukujemy kandydatek lub kandydatów do na stanowisko pośrednik pracy. Zakres obowiązków: wspieranie uczestników projektów w poszukiwaniu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności