18 czerwca 2021

Czas na podniesienie kompetencji. Rozpoczęliśmy szkolenia w projekcie „O krok dalej”

Kilkanaście osób wzięło udział w pierwszych szkoleniach w ramach projektu „O krok dalej”.

W Banku realizujemy projekt „O krok dalej”, którego celem jest włączenie organizacji społecznych z województwa warmińsko-mazurskiego w proces zagospodarowywania na cele społeczne żywności ratowanej przed zmarnowaniem. Bank podzieli się swoim ponad 20-letnim doświadczeniem, aby rozproszone po województwie organizacje nauczyły się efektywnie pozyskiwać żywność na swoje działania. 16 czerwca gościliśmy w Banku przedstawicieli organizacji, którzy zapoznali się z charakterem naszej pracy. Spotkanie oraz szkolenia poprowadzili Jolanta Markiewicz, kierowniczka działu promocji i komunikacji Banku oraz Karol Licznerski i Paulina Korwel, pracownicy działu dystrybucji naszej organizacji, którzy opowiedzieli o praktycznych elementach współpracy z sieciami handlowymi, dotyczącymi pozysku żywności.

Jolanta Markiewicz przedstawiła zagadnienia dotyczące ustawy o niemarnowaniu żywności oraz o procedurach związanych z bezpieczeństwem żywności. Część spotkania poświęcono na omówienie celów zrównoważonego rozwoju i Agendy 2030, która zakłada, że do tego roku wszystkie kraje europejskie zmniejszą marnowanie żywności o 50 procent.

– Wkrótce spotkamy się na szkoleniu dotyczącym redystrybucji żywności i spraw pozyskiwania żywności krótkoterminowej. Powoli też rozpoczniemy badanie potrzeb i możliwości organizacji, żeby dla każdej z nich stworzyć indywidualny plan działania – mówi Jolanta Markiewicz.

Całość szkolenia zwieńczył warsztaty kulinarne zero waste, podczas których przedstawiciele organizacji mogli się przekonać, że w kuchni nie zmarnuje się nic!

Projekt realizowany z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy, finansowanego z Funduszy EOG

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności