2 grudnia 2020

Coraz bliżej święta! Pomysł na przepyszne pierniczki

Coraz bliżej święta Bożego Narodzenia, dlatego chcielibyśmy zaproponować Wam przepis na przepyszne pierczniki, przygotowany przez Joannę Chmarycz, autorką bloga Nie-Leniwa Pani Domu.

Czy czujecie już nachodzące Święta? W moim domu okres oczekiwania na święta zaczyna się od pieczenia w ilościach hurtowych pierniczków. Uwielbiam ich zapach, rytuał dekorowania ich z moją córeczką.

Każdego roku piekę pierniki, co najmniej trzykrotnie, korzystając za każdym razem z innego przepisu. W tym roku jako pierwszy wykorzystany został przepis na maślane pierniczki, w których zakochałam się w zeszłym roku, będąc na kursie z cukiernictwa. Pierniczki te przypominają klasyczne „Katarzynki”. Są bardzo delikatne, mięciutkie, idealne do spożycia bez konieczności leżakowania.

Dlaczego piekę zawsze w trzech turach? Dlatego, że pierwsza nigdy jeszcze nie dotrwała do świąt…

Składniki:

  • miód (płynny, ewentualnie lekko zgęstniały) – 150 g;
  • kostka masła (200 g) – w temperaturze pokojowej;
  • mąka pszenna (najlepiej typ 500) – 500 g;
  • cukier (u mnie pół na pół biały z brązowym) – 110 g;
  • 3 żółtka;
  • mleko – 4 łyżki;
  • soda – 1 łyżka;
  • przyprawa do piernika – 2 łyżki.

Miód, masło, cukier, żółtka, mleko, sodę i przyprawę mieszam mikserem. Następnie porcjami dodaję mąkę, cały czas używając miksera. Pod koniec można wszystko ręcznie wymieszać i zagnieść. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na min. 12 godz.

Na drugi dzień wypiekamy pierniczki i szalejemy z dekoracjami. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem ok. 10 min (mają być zbrązowiałe — uwaga pieką się bardzo szybko).

6 marca 2025

Przyjedź do Piecek. Organizujemy dni przedsiębiorczości!

Marzysz o założeniu własnej firmy, fundacji lub przedsiębiorstwa społecznego? A może już prowadzisz biznes, ale chcesz go rozwinąć? Niezależnie od miejsca, w którym jesteś zapraszamy na intensywne, bezpłatne... czytaj dalej

5 marca 2025

Uruchomiliśmy kontener do uprawy roślin w systemie hydroponicznym

Drogą morską i lądową dotarł do Polski specjalistyczny kontener, w którym Bank Żywności w Olsztynie będzie testował możliwość uprawy roślin bez udziału gleby. Uprawa przez cały rok Kontener trafił do... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności