Coraz bliżej święta! Pomysł na przepyszne pierniczki
Coraz bliżej święta Bożego Narodzenia, dlatego chcielibyśmy zaproponować Wam przepis na przepyszne pierczniki, przygotowany przez Joannę Chmarycz, autorką bloga Nie-Leniwa Pani Domu.
Czy czujecie już nachodzące Święta? W moim domu okres oczekiwania na święta zaczyna się od pieczenia w ilościach hurtowych pierniczków. Uwielbiam ich zapach, rytuał dekorowania ich z moją córeczką.
Każdego roku piekę pierniki, co najmniej trzykrotnie, korzystając za każdym razem z innego przepisu. W tym roku jako pierwszy wykorzystany został przepis na maślane pierniczki, w których zakochałam się w zeszłym roku, będąc na kursie z cukiernictwa. Pierniczki te przypominają klasyczne „Katarzynki”. Są bardzo delikatne, mięciutkie, idealne do spożycia bez konieczności leżakowania.
Dlaczego piekę zawsze w trzech turach? Dlatego, że pierwsza nigdy jeszcze nie dotrwała do świąt…
Składniki:
- miód (płynny, ewentualnie lekko zgęstniały) – 150 g;
- kostka masła (200 g) – w temperaturze pokojowej;
- mąka pszenna (najlepiej typ 500) – 500 g;
- cukier (u mnie pół na pół biały z brązowym) – 110 g;
- 3 żółtka;
- mleko – 4 łyżki;
- soda – 1 łyżka;
- przyprawa do piernika – 2 łyżki.
Miód, masło, cukier, żółtka, mleko, sodę i przyprawę mieszam mikserem. Następnie porcjami dodaję mąkę, cały czas używając miksera. Pod koniec można wszystko ręcznie wymieszać i zagnieść. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na min. 12 godz.
Na drugi dzień wypiekamy pierniczki i szalejemy z dekoracjami. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem ok. 10 min (mają być zbrązowiałe — uwaga pieką się bardzo szybko).