8 stycznia 2021

Co Pysznego? Pomysł na tosty z jajkiem poche oraz szybkimi piklami z rzodkiewki i marchewki

Karolina Lewandowska, autorka bloga copysznego.pl proponuje Wam nietuzinkowe śniadanie w stylu zero waste.

Gdy szara zima za oknem warto poprawić sobie nastrój fantastycznym śniadaniem. Takim, które po pierwsze będzie pyszne, po drugie kolorowe, a po trzecie zero waste. Te wszystkie warunki spełniają podwójne tosty z jajkiem poche oraz szybkimi piklami z rzodkiewki i marchewki. Zaufaj  mi –  to śniadanie sprawi, że będziesz szczęśliwy!

Zacznij od pikli. Do ich zrobienia najlepsze będą rzodkiewki, które już od paru dni zalegają w Twojej lodówce. To świetny sposób na wykorzystanie „końcówek kolekcji”.

Składniki:

  • kilka rzodkiewek
  • jedna średnia marchewka
  • mała garść świeżej kolendry (może być zwiędła)
  • 1/3 szklanki octu ryżowego
  • 1/3 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 mała papryczka chili

Jak to zrobić?

  • Zacznij od marynaty. W garnku podgrzej (ale nie gotuj): wodę, cukier, papryczkę, ocet i sól. Gdy cukier i sól rozpuszczą się, odstaw marynatę do przestudzenia.
  • Marchewkę obierz i pokrój za pomocą zwykłej obieraczki lub obieraczki do warzyw julienne. Rzodkiewki pokrój w cienkie plastry. Kolendrę posiekaj. Warzywa wymieszaj i umieść w słoiku.
  • Letnią marynatą zalej warzywa i odstaw na parę godzin. W praktyce pikle są gotowe dużo szybciej. Przechowuj w lodówce. Rzodkiewka zabarwi marynatę na różowo. To naturalne.

Teraz czas na grzanki. Użyj do nich dowolnego chleba (może być czerstwy). Pomiędzy dwie kromki oraz na wierzch wyłóż mozzarellę lub żółty ser, który akurat masz pod ręką. Dodatkowo chleb możesz dla smaku posmarować ostrą musztardą. Podpiecz grzankę w piekarniku. W tym samym czasie przygotuj swoją ulubioną metodą jajko w koszulce. Udekoruj grzankę sałatą, którą akurat masz w domu. Podaj z jajkiem i rzodkiewkowymi piklami.

Smacznego!

 

Bloga Karoliny znajdziecie TU, a fanpage TU.

18 grudnia 2025

Gotuj, nie wyrzucaj! Darmowy e-book

Ten e-book pokazuje, jak gotować tanio, sensownie i bez marnowania jedzenia. Konkretne przepisy i praktyczne zasady wypracowane podczas warsztatów przez mieszkańców Olsztyna we współpracy z lokalnymi szefami kuchni.... czytaj dalej

17 grudnia 2025

Blisko ludzi i ich codziennych spraw. Działania towarzyszące FEPŻ

Pomoc żywnościowa to dla nas coś więcej niż przekazanie paczki. W ramach działań towarzyszących programowi Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 jesteśmy tam, gdzie potrzebne są rozmowa, wiedza i... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności