2 czerwca 2020

Ciasto z czerstwego chleba? Nasz pomysł w stylu zero waste

Podczas warsztatów kulinarnych, w trakcie których podnosiliśmy umiejętności, udało się nam upiec ciasto z… czerstwego chleba tostowego. Dziś dzielimy się z Wami tym przepisem utrzymanym w duchu zero waste!

Trzeba oddać sprawiedliwość, że sami na to nie wpadliśmy i wsparł nas nieoceniony Grzegorz Mowczun, szef kuchni Kuźni Społecznej, pod okiem którego wyczarowujemy na szkoleniach i warsztatach różne specjały.

W trakcie ostatniego spotkania Grzegorz zaproponował upieczenie ciasta z czerstwego chleba, bo pieczywo jest, niestety, najczęściej marnowanym produktem. Możecie o tym poczytać tutaj: bit.ly/2LPAQSV

Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a efekty? Sami się przekonajcie.

Składniki:

Składniki: czerstwy chleb tostowy, 175 ml mleka, 175 ml śmietany, 2 jajka, 3 jabłka, cynamon, kardamon, brązowy cukier, orzechy włoskie.

Przygotowanie:

Najpierw odkrajamy skórki chleba, przygotowując z niego zgrabne kwadraciki (suche skórki możemy zetrzeć na bułkę tartą). Osobno przygotowujemy masę, mieszając razem mleko, śmietanę, jajka i trzy łyżki cukru.

Umyte jabłka kroimy w kostkę i obtaczamy je w kardamonie i cynamonie, następnie kromki chleba maczamy w przygotowanej wcześniej masie i układamy w formie warstwowo, przekładając warstwy jabłkami. Staramy się dociskać mocno warstwy do siebie. Całość posypujemy brązowym cukrem i orzechami. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 160 stopniach przez 45 minut.

24 kwietnia 2025

Ruszyła rekrutacja do projektu EIT Food AMPLE!

  Ruszyła rekrutacja do projektu EIT Food AMPLE! Bank Żywności w Olsztynie zaprasza do udziału w nowatorskim projekcie wspierającym kobiety oraz osoby zagrożone wykluczeniem społecznym, które chcą rozwijać... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności