Ciasto z czerstwego chleba? Nasz pomysł w stylu zero waste
Podczas warsztatów kulinarnych, w trakcie których podnosiliśmy umiejętności, udało się nam upiec ciasto z… czerstwego chleba tostowego. Dziś dzielimy się z Wami tym przepisem utrzymanym w duchu zero waste!
Trzeba oddać sprawiedliwość, że sami na to nie wpadliśmy i wsparł nas nieoceniony Grzegorz Mowczun, szef kuchni Kuźni Społecznej, pod okiem którego wyczarowujemy na szkoleniach i warsztatach różne specjały.
W trakcie ostatniego spotkania Grzegorz zaproponował upieczenie ciasta z czerstwego chleba, bo pieczywo jest, niestety, najczęściej marnowanym produktem. Możecie o tym poczytać tutaj: bit.ly/2LPAQSV
Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a efekty? Sami się przekonajcie.
Składniki:
Składniki: czerstwy chleb tostowy, 175 ml mleka, 175 ml śmietany, 2 jajka, 3 jabłka, cynamon, kardamon, brązowy cukier, orzechy włoskie.
Przygotowanie:
Najpierw odkrajamy skórki chleba, przygotowując z niego zgrabne kwadraciki (suche skórki możemy zetrzeć na bułkę tartą). Osobno przygotowujemy masę, mieszając razem mleko, śmietanę, jajka i trzy łyżki cukru.
Umyte jabłka kroimy w kostkę i obtaczamy je w kardamonie i cynamonie, następnie kromki chleba maczamy w przygotowanej wcześniej masie i układamy w formie warstwowo, przekładając warstwy jabłkami. Staramy się dociskać mocno warstwy do siebie. Całość posypujemy brązowym cukrem i orzechami. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 160 stopniach przez 45 minut.