11 czerwca 2025

Weź udział w bezpłatnym kursie kulinarnym Like a Chef

Chcesz zmienić swoje życie i zdobyć nowe kwalifikacje? Weź udział w bezpłatnym kursie kulinarnym Like a Chef, przygotowującym do pracy w zawodzie kucharza. 

To już przedostatnia edycja kursu Like a Chef w tym roku, który realizujemy wspólnie z Electrolux Food Foundation. Kurs to intensywny, 80-godzinny program kulinarny, pod okiem profesjonalnego szefa kuchni – Marcina Talipskiego, szefa restauracji Dekalog Smaku. Podczas kursu uczestnicy zdobędą niezbędne umiejętności, pozwalające znaleźć pracę w gastronomii. Kurs wieńczy egzamin, a każdy z uczestników uzyska certyfikat wystawiony przez Electrolux Food Foundation oraz Światowe Stowarzyszenie Stowarzyszeń Szefów Kuchni.

Czego się nauczysz? 

Kurs będziemy realizować w pełni wyposażonej kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej. W programie przewidzieliśmy m.in. naukę przygotowywania wywarów, sosów, marynat, chłodników, śniadań, dań makaronowych, wegańskich, wegetariańskich, mięsnych, rybnych, deserów. Nie zabraknie oczywiście kuchni z zastosowaniem zasad zero waste, zagadnień dotyczących systemu HACCP, czy dyskusji na temat prowadzenia lokalu gastronomicznego. Szczegółowy program znajdziesz TUTAJ. 

Dla kogo?

Poszukujemy osób pełnoletnich, bezrobotnych oraz żyjących w poczuciu wykluczenia ze względów np.: ekonomicznych, geograficznych, edukacyjnych, zdrowotnych, kulturowych, społecznych, religijnych, prawnych, narodowościowych i etnicznych. Mile widziane są osoby z niepełnosprawnościami.

Kuchnia warsztatowa – tutaj odbędziesz kurs.

Czy to kosztuje?

Nie! Kurs jest bezpłatny, zapewniamy niezbędną odzież ochronną, wyposażenie kuchni i produkty. Wymagamy jedynie aktywności i uczestnictwa w kursie.

Kiedy? 

Przewidzieliśmy w tym roku cztery edycje kursu (można wziąć udział tylko w jednej). Ważne, o przyjęciu na kurs decyduje spełnienie warunków formalnych oraz kolejność zapisów. Zatem, nie zwlekaj! Formularz rejestracyjny znajdziesz TUTAJ.

  • EDYCJA IV: 06.10-31.10.2025

Projekt Like a Chef to globalna inicjatywa grupy Electrolux oraz Electrolux Food Fundation

31 października 2025

Świętowaliśmy 25 lat naszej działalności

Ponad dwieście osób, w tym przedstawiciele samorządów, administracji, uczelni, biznesu, organizacji społecznych oraz wolontariusze, spotkali się z nami 30 października, aby podsumować ćwierć wieku pracy Banku... czytaj dalej

15 października 2025

Coraz więcej Polaków przyznaje się do marnowania żywności, ale… to dobrze!

Z najnowszego raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2025” wynika, że aż 63% Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia, podczas gdy rok wcześniej deklarowało to 45%. Wbrew pozorom... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności