10 września 2025

Konkurs: rozwijamy sieć lodówek społecznych na Warmii i Mazurach

Bank Żywności w Olsztynie oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Olsztynie zapraszają jednostki samorządu terytorialnego oraz organizacje pozarządowe z województwa warmińsko-mazurskiego do udziału w konkursie na utworzenie lodówki społecznej.

Bank Żywności w Olsztynie oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Olsztynie zawarli partnerstwo na rzecz zrównoważonego rozwoju regionu. W ramach współpracy, powstanie 20 nowych lodówek społecznych do końca 2026 roku. To konkretna odpowiedź na problem marnowania żywności i wzmocnienie lokalnej solidarności. Inicjatywa wpisuje się w globalne Cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ, szczególnie w obszarze odpowiedzialnej konsumpcji i produkcji oraz walki z głodem.

Każdy z wybranych podmiotów – gmina, powiat, stowarzyszenie czy fundacja – otrzyma do 15 tysięcy złotych dofinansowania na zakup,  montaż lodówki oraz pakiet szkoleniowy. W zamian zobowiązuje się do zapewnienia lokalizacji, utrzymania bieżącego lodówki przez trzy lata.

– Projekt jest okazją, by w 20 miejscowościach Warmii i Mazur powstały punkty, które zmienią codzienne życie mieszkańców: jedni oddadzą to, czego mają za dużo, inni wezmą to, czego im brakuje. A wspólnota pokaże, że potrafi działać razem – mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie.

Co oferujemy?

Dofinansowanie w wysokości do 15 000 zł na zakup i montaż lodówki społecznej oraz wsparcie merytoryczne ze strony Banku Żywności w Olsztynie, oparte na wieloletnim doświadczeniu.

Nabór trwa do końca września

Wnioski należy składać do 30 września 2025 r. na adres dystrybucja.olsztyn@bankizywnosci.pl Komplet dokumentów poniżej:

  1. Wniosek o dofinansowanie
  2. Oświadczenie o zapewnieniu lokalizacji i utrzymania lodówki społecznej
  3. Dane lokalizacji
  4. Klauzula RODO
  5. Regulamin naboru

14 listopada 2025

Weź udział w konferencji: zdrowy biznes – przedsiębiorczość społeczna i innowacje dla zrównoważonego rozwoju

27 listopada 2025 roku w siedzibie Banku Żywności w Olsztynie spotkają się liderzy ekonomii społecznej, eksperci rynku żywności, przedstawiciele biznesu i administracji publicznej, aby rozmawiać o innowacjach,... czytaj dalej

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności