24 lutego 2021

Budujemy magazyn!

Z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej otrzymaliśmy środki na budowę w pełni profesjonalnego magazynu żywności.

Nasze potrzeby z roku na rok rosną. Dystrybuujemy coraz więcej żywności (2700 ton w 2020 roku), więcej jedzenia ratujemy przed zmarnowaniem (655 ton – 2020r.) i obejmujemy pomocą coraz więcej osób (66 tys. – 2020r.). Ustawa o niemarnowaniu żywności nakłada także na sieci handlowe obowiązek przekazywania organizacjom takim jak nasza żywności z krótkim terminem przydatności do spożycia, której sieci nie są w stanie sprzedać. Efekty już widać – rok temu odebraliśmy od partnerów niemal 100 ton żywności więcej.

Jednocześnie borykamy się z niewystarczającą bazą magazynową. Korzystamy z trzech magazynów. Dwa z nich, dzierżawione od miasta, znajdują się w kompleksie stajni pruskich przy ul. Gietkowskiej. Trzeci, niewielki, wykorzystujemy przy ul. Bohaterów Monte Cassino. Usytuowanie budynków w różnych lokalizacjach powoduje problemy logistyczne, a także wymaga od nas utrzymania większej ilości sprzętu lub urządzeń magazynowych (np. wózki widłowe). W dodatku dzierżawione magazyny to obiekty, nad którymi pieczę objął konserwator zabytków, co ogranicza możliwości adaptacji budynków do współczesnych wymogów. Bieżące remonty są również nieefektywne kosztowo, bo Bank inwestuje w magazyny, które nie są jego własnością.

– Nasze magazyny to budynki nieprzystosowane do profesjonalnego przechowywania i dystrybucji żywności – mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie. – Przyjmujemy rocznie niemal 3000 ton żywności, zarówno pakowanej paletowo, jak i świeżej. Nasze wymagania wciąż rosną. Budowa magazynu z jednej strony rozwinie naszą bazę, z drugiej zaś pozwoli poszerzyć i zintensyfikować działania w pozyskiwaniu świeżej żywności. Dlatego cieszymy się, że Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej zgodził się w 100% sfinansować budowę inwestycji, wraz z niezbędnym zapleczem biurowo-socjalnym oraz placem manewrowym.

Magazyn powstanie w Wadągu, w Gminie Dywity. Ma mieć powierzchnię 1200 metrów kwadratowych, a koszt inwestycji to niemal 4 mln złotych. Szacujemy, że pierwsza żywność trafi do niego pod koniec 2022 roku.

14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

Zostań edukatorem/ką w Twojej okolicy i dołącz do programu Food Heroes!

Interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz mieć realny wpływ na przyszłe pokolenia? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie wyjątkową okazję! Dzięki grupie Electrolux oraz Electrolux Food Foundation program Food Heroes... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności