6 lutego 2020

Boska sałatka: kuskus, ciecierzyca, awokado, granat i imbir!

W tym miesiącu, we współpracy z Nataszą Rozmus-Król, autorką bloga kulinarnego sajkofankasmaku.pl, chcemy zaproponować Wam przepis na przepyszną sałatkę z kuskusem perłowym, ciecierzycą, awokado, granatem i imbirowym dresingiem!

Autorka przepisu jest absolwentką gastronomii sztuki kulinarnej na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i wraz z grupą studentów od dawna wspierała działania Banku Żywności. Teraz robi to z grupą olsztyńskich blogerów kulinarnych. Natasza od prawie pięciu lat spełnia się jako technolog żywności, a od niedawna również jako trener, prowadząc szkolenia dla branży gastronomicznej. Jest miłośniczką fotografii kulinarnej oraz zdrowej i naturalnej kuchni. Na blogu publikuje m.in. recenzje o jedzeniu w miejscach, które serwują dania godne polecenia oraz swoje autorskie przepisy wraz ze zdjęciami. Sama stylizuje swoje potrawy, a przepisy na dania, które serwuje czytelnikom na blogu, rodzą się spontanicznie, często w duchu #zerowaste. Jak sama mówi, ważne, żeby było prosto, smacznie, zdrowo i kolorowo!

Dziś Natasza dzieli się z nami przepisem na prostą i szybką sałatkę, która sprawdzi się idealnie na każdą okazję!


Będą potrzebne nam:

  • 100 g ugotowanej kaszy kuskus perłowej
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 dojrzałego granta
  • szklanka ciecierzycy z zalewy ze słoiczka
  • 1 łyżka stołowa nasion czarnuszki
  • sok z cytryny (do polania awokado)
  • świeża bazylia (najlepiej porwana w ręku)

Dressing przygotujemy z:

  • 1/2 szklanki dobrej jakości oleju rzepakowego, bądź mojego ulubionego oleju rydzowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego 6%
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:

  1. Kuskus perłowy wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 10 minut. Ugotowaną kaszę wrzucić na sito i przelać zimną wodą. Odcedzić.
  2. Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w kostkę wielkością zbliżoną do ciecierzycy. Polać miąższ lekko sokiem z cytryny, żeby awokado nie ściemniało.
  3. Z granata wyjąć pestki, uważając, by nie było żadnych łusek.
  4. Ciecierzycę odcedzić na sicie. Można lekko rozrzucić ją na papierowy ręcznik i docisnąć drugim, żeby pozbyć się nadmiaru płynu.
  5. W misce połączyć wszystkie składniki. Delikatnie wymieszać.
  6. Przygotować dressing. Można wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia i zblendować na gładko.
  7. Sałatkę wyłożyć na talerze, polać dresingiem, posypać czarnuszką. Na wierzch porwać świeżą bazylię. Gotowe!
Więcej przepisów Nataszy znajdziecie na: www.sajkofankasmaku.pl

29 maja 2020

Niesamowici darczyńcy: 5000 zł na #AkcjaZupa

Maj kończy się w Banku Żywności w Olsztynie dobrymi wiadomościami. Ikano Bank Oddział w Polsce przekazał na #AkcjaZupa 5 tys. złotych, dzięki czemu uda nam się ugotować tysiąc dodatkowych posiłków dla... czytaj dalej

29 maja 2020

Speed Up Your Business: firmy zaczynają swoją przygodę

Bank Żywności w Olsztynie rozpoczyna program akceleracyjny, w ramach którego dziesięć przedsiębiorstw z regionu zostanie otoczonych wsparciem, mającym na celu podniesienie ich konkurencyjności. Z pierwszymi... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności