Bankowe obchody Światowego Dnia Żywności 2022. Będzie się działo!
Obchody Światowego Dnia Żywności przypadają corocznie na 16 października, ale my w tym roku postanowiliśmy świętować niemal cały miesiąc! Już 30 września zaprosimy do Banku młodzież szkół podstawowych, a to dopiero początek atrakcji!
Organizacja Narodów Zjednoczonych wyznaczyła 29 września jako Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności (International Day of Awareness of Food Loss and Waste), dlatego też 30 września chcemy się spotkać z młodzieżą ze szkół podstawowych nr 13 i 14 w Olsztynie, aby podzielić się z nią wiedzą o niemarnowaniu żywności. Edukacji w tej kwestii nigdy dość, bo fakty są bezlitosne. Z badań FAO wynika, że do śmieci wyrzucamy 1/3 żywności przeznaczonej do spożycia. To 1,3 mld ton, z czego 100 mln ton wyrzuca się w Europie! W praktyce oznacza to, że każdy mieszkaniec kontynentu marnuje rocznie blisko 175 kg jedzenia o wartości 600 zł. W ciąg roku, czteroosobowa rodzina, traci w ten sposób 2400 zł.
W Polsce na różnych etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji rocznie marnuje się prawie 5 milionów ton żywności. Najwięcej marnują jej konsumenci, bo aż 60%, czyli blisko 3 mln ton wyrzucanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych. Dlatego tak ważna jest edukacja najmłodszych, bo to oni wkrótce będą podejmować świadome decyzje zakupowe i konsumpcyjne.
Nie chcemy jednak tego dnia przynudzać i obchody będą miały interaktywny charakter w formie warsztatów i prelekcji edukacyjnych. W programie znajdą się:
WARSZTAT KUKLINARNY ZERO WASTE – pokażemy, że w kuchni można wyczarować wszystko, nie marnując przy tym grama żywności. Czerstwy chleb? Nieatrakcyjna wizualnie papryka? I co z tego! Gotowanie i smakowanie pod okiem szefa kuchni Macieja Maciejewskiego.
ŻYWIENIE OD KUCHNI – pokaz przygotowany przez studentów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, podczas którego zostaną przedstawione procesy zachodzące w żywności tj. zmiana barwy, utlenianie oraz procesy enzymatyczne. Pokaz przybliży, jak czynniki środowiskowe wpływają na zmiany zachodzące w żywności oraz da odpowiedź na pytanie, jak zapobiegać utracie związków bioaktywnych.
WYPRAWA W KUCHENNY MIKROŚWIAT – gra edukacyjna przygotowana przez Małopolskie Centrum Nauki Cogiteon. Prowadzi przez cztery typy zagadek – sensoryczną, geograficzną, botaniczną oraz detektywistyczną. Poprawne rozwiązanie zagadek pozwala otrzymać dostęp do mikroskopowego świata roślin wykorzystywanych w kuchni (m.in. kawa arabska, herbata chińska, kakaowiec właściwy, wanilia płaskolistna, migdałowiec pospolity, kardamon malabarski, imbir lekarski, pieprz czarny).
FOOD SAFETY & WASTE QUIZ
Quiz z wykorzystaniem bezpłatnej aplikacji Kahoot! na temat skali marnowania żywności. W czasie zabawy uczestnicy dowiedzą się, jak bezpiecznie obchodzić się z żywnością oraz jak ją prawidłowo przechowywać. Quiz testowaliśmy rok temu – oprócz solidnej dawki wiedzy, jest sporo zabawy i rywalizacji.
Oprócz tego swoje stanowisko będzie miała firma KOMA sp. z.o.o, która przypomni wszystkim zasady selektywnej zbiórki odpadów.
To jednak nie koniec atrakcji, bo 20 października spotkamy się z przedstawicielami regionalnych samorządów i firm. Podsumujemy dotychczasową współpracę w kwestii niemarnowania żywności, a samorządom, które jeszcze jej z nami nie podjęły, będziemy pokazywać korzyści płynące ze współdziałania. Obchody Światowego Dnia Żywności zamknie kolejne spotkanie z młodzieżą, które odbędzie się 27 października. O jego szczegółach będziemy Was informować!