10 sierpnia 2019

Bank Żywności w Olsztynie w wakacyjnej trasie z EKO Misją Radia Olsztyn!

Tego lata w kliku warmińsko-mazurskich miejscowościach promowaliśmy ekologiczny styl życia. Za każdym razem w eko-miasteczku, zbudowanym przez Radio Olsztyn, królował inny temat, przygotowany przez Bank Żywności w Olsztynie –  który partnerował lokalnej rozgłośni w EKO akcji.

Trasa EKO Misji przebiegała m.in. przez Mikołajki, Ostródę, Grunwald, Szczytno i Mrągowo. Rozpoczęliśmy 6 lipca – pierwszym przystankiem były Mikołajki. Nietrudno się domyślić, że podczas Festiwalu Rybnego „Rybkę na Zdrowie”, tematem przewodnim były ryby i produkty z nich przyrządzone. Kucharz Banku Żywności w Olsztynie przygotował na żywo zupę z ryb, uratowanych przed zmarnowaniem. Wielki gar tej pysznej potrawy rozszedł się w mig. Przybyli goście byli ciekawi, jakie składniki się w niej znajdują. Poza zupą, edukatorzy Banku Żywności w Olsztynie opowiadali o drodze, jaką przebywa jogurt – od powstania aż do utylizacji – i jakie zasoby są przy tym zużywane. Nasza dietetyczka mówiła m.in. o wartościach odżywczych ryb i dlaczego warto wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu. Rozdawaliśmy też przepisy na kreatywne potrawy, które można przyrządzić z końcówek produktów.

Kolejny przystanek na trasie EKO Misji Radia Olsztyn (11 lipca) to Reggae Festival w Ostródzie. Było mnóstwo ekologicznych konkursów z nagrodami oraz owocowy poczęstunek. Trenerzy projektu „FOLM – Z Natury do Rynku Pracy” (którego Bank Żywności w Olsztynie jest współorganizatorem) zachęcali młode osoby, które w danej chwili nie mają pracy i nie uczą się, do wzięcia udziału w niezwykłej przygodzie na łonie natury (więcej o projekcie tutaj). Rekrutacja do tego projektu odbyła się również 13 lipca, podczas historycznej rekonstrukcji bitwy pod Grunwaldem.

20 lipca eko-miasteczko Radia Olsztyn przeniosło się do Szczytna. Na pikniku, podczas Dni i Nocy Szczytna, głównym tematem był chleb i jego właściwości odżywcze. Dietetycy  Banku Żywności w Olsztynie częstowali chlebem własnej produkcji i opowiadali o tym, jak ważną rolę dla naszego zdrowia odgrywają wartościowe składniki i dieta oparta o produkty zbożowe. Najmłodsi mieli okazję poznać rozmaite zioła i przyprawy, jakie są najczęściej używane w naszej kuchni. Są one też doskonałą alternatywą dla soli, którą można z powodzeniem zastąpić. Pokazaliśmy też wyniki badań, które mówią o tym, że w Polsce pośród produktów spożywczych niestety najczęściej wyrzuca się chleb…

Ostatnim przystankiem EKO Misji tego lata było Mrągowo. 9 sierpnia, podczas Festiwalu Kultury Kresowej, edukatorzy Banku Żywności w Olsztynie pokazali, jak prawidłowo interpretować informacje umieszczone na etykietach produktów spożywczych. Uczyli również rozpoznawania, które „E” w składzie produktu są „dobre”, a których należy unikać – bo przecież to, co jemy, ma ogromny wpływ na nasz wygląd, samopoczucie, wydajność organizmu, a przede wszystkim zdrowie. Częstowaliśmy owocami, warzywami i sokami – które stanowią zdrową alternatywę dla słodyczy. Omówiliśmy też gatunki, wartości odżywcze, przybliżyliśmy pojęcie sezonowości warzyw i owoców, opowiedzieliśmy dlaczego to takie ważne w temacie niemarnowania. Nie zabrakło również gier i zabaw edukacyjnych.

Zobaczcie, jak wyglądały eko-miasteczka! 🙂

 

19 sierpnia 2019

Wspólna akcja olsztyńskiej sieci „Społem” PSS i Banku Żywności w Olsztynie!

Rusza Akcja Skarbonka! Już od września klienci sklepów „Społem” PSS w Olsztynie będą mogli zaangażować się w ratowanie żywności. W świetle uchwalonej ostatnio ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu... czytaj dalej

13 sierpnia 2019

Bank Żywności w Olsztynie na Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla

Kiermasz produktów żywnościowych wytwarzanych naturalnymi metodami, konkursy na najlepszą potrawę regionalną, jak też pokazy przygotowywania i degustacje wykwintnych dań – to wszystko już 25 sierpnia 2019 na... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności