10 sierpnia 2019

Bank Żywności w Olsztynie w wakacyjnej trasie z EKO Misją Radia Olsztyn!

Tego lata w kliku warmińsko-mazurskich miejscowościach promowaliśmy ekologiczny styl życia. Za każdym razem w eko-miasteczku, zbudowanym przez Radio Olsztyn, królował inny temat, przygotowany przez Bank Żywności w Olsztynie –  który partnerował lokalnej rozgłośni w EKO akcji.

Trasa EKO Misji przebiegała m.in. przez Mikołajki, Ostródę, Grunwald, Szczytno i Mrągowo. Rozpoczęliśmy 6 lipca – pierwszym przystankiem były Mikołajki. Nietrudno się domyślić, że podczas Festiwalu Rybnego „Rybkę na Zdrowie”, tematem przewodnim były ryby i produkty z nich przyrządzone. Kucharz Banku Żywności w Olsztynie przygotował na żywo zupę z ryb, uratowanych przed zmarnowaniem. Wielki gar tej pysznej potrawy rozszedł się w mig. Przybyli goście byli ciekawi, jakie składniki się w niej znajdują. Poza zupą, edukatorzy Banku Żywności w Olsztynie opowiadali o drodze, jaką przebywa jogurt – od powstania aż do utylizacji – i jakie zasoby są przy tym zużywane. Nasza dietetyczka mówiła m.in. o wartościach odżywczych ryb i dlaczego warto wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu. Rozdawaliśmy też przepisy na kreatywne potrawy, które można przyrządzić z końcówek produktów.

Kolejny przystanek na trasie EKO Misji Radia Olsztyn (11 lipca) to Reggae Festival w Ostródzie. Było mnóstwo ekologicznych konkursów z nagrodami oraz owocowy poczęstunek. Trenerzy projektu „FOLM – Z Natury do Rynku Pracy” (którego Bank Żywności w Olsztynie jest współorganizatorem) zachęcali młode osoby, które w danej chwili nie mają pracy i nie uczą się, do wzięcia udziału w niezwykłej przygodzie na łonie natury (więcej o projekcie tutaj). Rekrutacja do tego projektu odbyła się również 13 lipca, podczas historycznej rekonstrukcji bitwy pod Grunwaldem.

20 lipca eko-miasteczko Radia Olsztyn przeniosło się do Szczytna. Na pikniku, podczas Dni i Nocy Szczytna, głównym tematem był chleb i jego właściwości odżywcze. Dietetycy  Banku Żywności w Olsztynie częstowali chlebem własnej produkcji i opowiadali o tym, jak ważną rolę dla naszego zdrowia odgrywają wartościowe składniki i dieta oparta o produkty zbożowe. Najmłodsi mieli okazję poznać rozmaite zioła i przyprawy, jakie są najczęściej używane w naszej kuchni. Są one też doskonałą alternatywą dla soli, którą można z powodzeniem zastąpić. Pokazaliśmy też wyniki badań, które mówią o tym, że w Polsce pośród produktów spożywczych niestety najczęściej wyrzuca się chleb…

Ostatnim przystankiem EKO Misji tego lata było Mrągowo. 9 sierpnia, podczas Festiwalu Kultury Kresowej, edukatorzy Banku Żywności w Olsztynie pokazali, jak prawidłowo interpretować informacje umieszczone na etykietach produktów spożywczych. Uczyli również rozpoznawania, które „E” w składzie produktu są „dobre”, a których należy unikać – bo przecież to, co jemy, ma ogromny wpływ na nasz wygląd, samopoczucie, wydajność organizmu, a przede wszystkim zdrowie. Częstowaliśmy owocami, warzywami i sokami – które stanowią zdrową alternatywę dla słodyczy. Omówiliśmy też gatunki, wartości odżywcze, przybliżyliśmy pojęcie sezonowości warzyw i owoców, opowiedzieliśmy dlaczego to takie ważne w temacie niemarnowania. Nie zabrakło również gier i zabaw edukacyjnych.

Zobaczcie, jak wyglądały eko-miasteczka! 🙂

 

27 listopada 2025

Poszukujemy Ekspert/Koordynator projektu EFS+

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu aktywizacyjnego (niepełny etat), odpowiedzialnego za planowanie, zarządzanie i monitorowanie działań ukierunkowanych na rozwój kompetencji oraz aktywizację zawodową osób... czytaj dalej

27 listopada 2025

Otrzymaliśmy 5000 zł od Fundacji Biedronki na posiłki dla osób starszych!

Dzięki tym środkom zakupimy produkty żywnościowe dla seniorów. Bank Żywności w Olsztynie otrzymał 5000 zł w formie E-kodu od Fundacji Biedronki w ramach Programu „Żywnościowy SOS dla seniorów – Edycja... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności