19 września 2024

Bank z wizytą w Paryżu

Aneta Janikowska, dyrektorka ds. edukacji, innowacji i rozwoju przedsiębiorczości w naszym Banku, wzięła udział w inspirujących warsztatach w stolicy Francji. 

Spotkanie organizowane jest przez sieć EIT FOOD a same warsztaty koncentrują się na poszukiwaniu innowacyjnych rozwiązań problemów związanych z bezpieczeństwem żywnościowym w miastach. W wydarzeniu uczestniczyli przedstawiciele organizacji i instytucji z całej Europy, m.in. z Madrytu, Brukseli, Wiednia, Belfastu, Reading oraz eksperci z World Economic Forum.

– Dyskutowaliśmy, jak poprawić miejskie systemy żywnościowe, zwiększyć dostępność żywności dla osób o niskich dochodach, ograniczyć marnowanie żywności oraz skrócić łańcuchy dostaw – mówi Aneta Janikowska – Mieliśmy również okazję zobaczyć ciekawe inicjatywy funkcjonujące w Paryżu, jak miejskie ogrody oraz kooperatywę spożywczą – supermarket prowadzony przez lokalną społeczność.

Bank Żywności jest członkiem sieci EIT Food od 2019 roku. EIT FOOD to wiodąca w Europie inicjatywa w zakresie innowacji w branży spożywczej, której celem jest uczynienie systemu żywnościowego bardziej zrównoważonym, zdrowym i godnym zaufania. Inicjatywa składa się z konsorcjum kluczowych graczy branżowych, startupów, ośrodków badawczych i uniwersytetów z całej Europy. Jest to jedna z dziewięciu wspólnot wiedzy innowacji ustanowionych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE powołany w 2008 r. w celu stymulowania innowacji i przedsiębiorczości oraz nowoczesnej edukacji w całej Europie.

10 października 2024

Nowe możliwości – adaptacja uchodźców z Ukrainy na polskim rynku pracy

Rozpoczęliśmy realizację projektu „Nowe możliwości”, którego celem jest podniesienie szans na lokalnym i regionalnym rynku pracy dla 84 obywateli i obywatelek Ukrainy, legalnie przebywających w Olsztynie i... czytaj dalej

9 października 2024

Pomoc dla powodzian przekroczyła milion złotych. Darowizny wciąż płyną  

— Wysłaliśmy pomoc o wartości przekraczającej milion złotych, a kolejne dary wciąż czekają w magazynach – mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie, podsumowując skalę wsparcia udzielonego... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności