Bank z wizytą w Paryżu
Aneta Janikowska, dyrektorka ds. edukacji, innowacji i rozwoju przedsiębiorczości w naszym Banku, wzięła udział w inspirujących warsztatach w stolicy Francji.
Spotkanie organizowane jest przez sieć EIT FOOD a same warsztaty koncentrują się na poszukiwaniu innowacyjnych rozwiązań problemów związanych z bezpieczeństwem żywnościowym w miastach. W wydarzeniu uczestniczyli przedstawiciele organizacji i instytucji z całej Europy, m.in. z Madrytu, Brukseli, Wiednia, Belfastu, Reading oraz eksperci z World Economic Forum.
– Dyskutowaliśmy, jak poprawić miejskie systemy żywnościowe, zwiększyć dostępność żywności dla osób o niskich dochodach, ograniczyć marnowanie żywności oraz skrócić łańcuchy dostaw – mówi Aneta Janikowska – Mieliśmy również okazję zobaczyć ciekawe inicjatywy funkcjonujące w Paryżu, jak miejskie ogrody oraz kooperatywę spożywczą – supermarket prowadzony przez lokalną społeczność.
Bank Żywności jest członkiem sieci EIT Food od 2019 roku. EIT FOOD to wiodąca w Europie inicjatywa w zakresie innowacji w branży spożywczej, której celem jest uczynienie systemu żywnościowego bardziej zrównoważonym, zdrowym i godnym zaufania. Inicjatywa składa się z konsorcjum kluczowych graczy branżowych, startupów, ośrodków badawczych i uniwersytetów z całej Europy. Jest to jedna z dziewięciu wspólnot wiedzy innowacji ustanowionych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE powołany w 2008 r. w celu stymulowania innowacji i przedsiębiorczości oraz nowoczesnej edukacji w całej Europie.