11 października 2021

Bank to nie tylko pomoc żywnościowa, ale i edukacja

Ponad 1600 osób wzięło udział w warsztatach prowadzonych przez naszych edukatorów w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, Podprogram 2020.

Bank  Żywności w Olsztynie od kilku lat dystrybuuje wśród mieszkańców regionu żywność z POPŻ. Skala pomocy jest olbrzymia, bo w ubiegłej edycji ponad 2200 ton produktów trafiło do 42 tys. osób (w tym roku nie zakończyliśmy jeszcze dystrybucji).

Jednak program POPŻ to także organizacja działań towarzyszących, finansowanych z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Działania te były kierowane do osób zakwalifikowanych przez ośrodki pomocy społecznej (osoby bezrobotne, os. w kryzysie bezdomności, os. z niepełnosprawnością, członkowie rodzin wielodzietnych, osoby ubogie).

– Te działania mają przede wszystkim aktywizować, włączać społecznie i integrować ze środowiskiem, niosąc przy tym dawkę wiedzy na temat prawidłowego odżywiania i niemarnowania żywności – mówi Anna Brykała, edukatorka z Banku Żywności w Olsztynie.

W trudnym czasie pandemii część konsultacji i warsztatów odbywała się on-line.

W ramach Podprogramu 2020 (realizowanego w 2021 roku) edukatorki i edukatorzy Banku przeprowadzili cykl warsztatów edukacji ekonomicznej („Finansowo Silni”, kulinarnych („Zero waste w kuchni”), dotyczących niemarnowania żywności, a także przeprowadzili cykl dietetycznych konsultacji prowadzonych w formie stacjonarnej i zdalnej.

Ze względu na ograniczenia, związane z pandemią koronawirusa, edukatorki musiały dostosować się do nowych realiów.

– Część działań odbyło się w trybie konsultacji telefonicznych – wyjaśnia Aleksandra Matias. – Przygotowaliśmy również specjalne broszury i poradnik o niemarnowaniu żywności. W czasie luzowania obostrzeń udało się nam także przeprowadzić warsztaty kulinarne m.in. w domach beneficjentów programu.

Łącznie w ramach działań towarzyszących w Podprogramie 2020 Bank Żywności w Olsztynie zorganizował 337 warsztatów edukacyjnych (117 kulinarnych, 170 żywieniowo-dietetycznych, 26 z edukacji ekonomicznej, 24 z niemarnowania żywności), w których wzięło udział 1639 osób.

4 lipca 2025

Nowe życie starej szkoły – wkrótce termomodernizacja w Dłużcu

Otrzymaliśmy niemal 1,2 mln zł z funduszy unijnych na modernizację budynku, w którym powstanie Centrum Edukacji w Dłużcu. Dzięki inwestycji dawna szkoła stanie się nowoczesną przestrzenią edukacji, integracji i... czytaj dalej

3 lipca 2025

Zatrudnimy animatora (kę) przedsiębiorczości społecznej

W związku z działaniami realizowanymi przez Bank Żywności w Olsztynie poszukujemy kandydatki lub kandydata na stanowisko:Animatora/Animatorki Przedsiębiorczości Społecznej Miejsce pracy: Olsztyn i pow. olsztyński... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności