11 października 2021

Bank to nie tylko pomoc żywnościowa, ale i edukacja

Ponad 1600 osób wzięło udział w warsztatach prowadzonych przez naszych edukatorów w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, Podprogram 2020.

Bank  Żywności w Olsztynie od kilku lat dystrybuuje wśród mieszkańców regionu żywność z POPŻ. Skala pomocy jest olbrzymia, bo w ubiegłej edycji ponad 2200 ton produktów trafiło do 42 tys. osób (w tym roku nie zakończyliśmy jeszcze dystrybucji).

Jednak program POPŻ to także organizacja działań towarzyszących, finansowanych z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Działania te były kierowane do osób zakwalifikowanych przez ośrodki pomocy społecznej (osoby bezrobotne, os. w kryzysie bezdomności, os. z niepełnosprawnością, członkowie rodzin wielodzietnych, osoby ubogie).

– Te działania mają przede wszystkim aktywizować, włączać społecznie i integrować ze środowiskiem, niosąc przy tym dawkę wiedzy na temat prawidłowego odżywiania i niemarnowania żywności – mówi Anna Brykała, edukatorka z Banku Żywności w Olsztynie.

W trudnym czasie pandemii część konsultacji i warsztatów odbywała się on-line.

W ramach Podprogramu 2020 (realizowanego w 2021 roku) edukatorki i edukatorzy Banku przeprowadzili cykl warsztatów edukacji ekonomicznej („Finansowo Silni”, kulinarnych („Zero waste w kuchni”), dotyczących niemarnowania żywności, a także przeprowadzili cykl dietetycznych konsultacji prowadzonych w formie stacjonarnej i zdalnej.

Ze względu na ograniczenia, związane z pandemią koronawirusa, edukatorki musiały dostosować się do nowych realiów.

– Część działań odbyło się w trybie konsultacji telefonicznych – wyjaśnia Aleksandra Matias. – Przygotowaliśmy również specjalne broszury i poradnik o niemarnowaniu żywności. W czasie luzowania obostrzeń udało się nam także przeprowadzić warsztaty kulinarne m.in. w domach beneficjentów programu.

Łącznie w ramach działań towarzyszących w Podprogramie 2020 Bank Żywności w Olsztynie zorganizował 337 warsztatów edukacyjnych (117 kulinarnych, 170 żywieniowo-dietetycznych, 26 z edukacji ekonomicznej, 24 z niemarnowania żywności), w których wzięło udział 1639 osób.

25 października 2021

Przepis na pyszności: Quiche, czyli tarta ze szpinakiem i fetą!

Maja Świtkowska, managerka kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej, prywatnie autorka bloga kulinarnego (kuchniapsychola.pl) proponuje Wam w tym miesiącu przepis na Quiche – tartę ze szpinakiem i fetą. Do... czytaj dalej

25 października 2021

Poprawa i cementowanie rodzinnych relacji

Przez kilkanaście miesięcy próbowaliśmy pokazać kilkudziesięciu rodzinom z regionu, że można żyć aktywnie, godnie mierząc się z problemami, które niesie ze sobą życie. Codzienna praca Banku Żywności to nie... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności