14 października 2021

Bank świętuje Obchody Światowego Dnia Żywności

1,3 miliarda ton żywności wyrzuca się corocznie na świecie do śmieci, z czego „tylko” w Polsce 5 milionów ton. Oprócz negatywnych efektów społecznych marnowanie żywności niesie ze sobą skutki klimatyczne – do atmosfery uwalniamy miliardy ton gazów cieplarnianych.

Przypadający na 16 października Światowy Dzień Żywności, ustanowiony przez ONZ w 1979 roku, przypomina opinii publicznej o globalnych problemach żywnościowych, wzmacnia poczucie solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem. – W tym dniu szczególnie zwracamy uwagę na kwestię marnowania żywności i skutków społecznych, ekonomicznych i środowiskowych, które generuje to zjawisko – mówi Jolanta Markiewicz, kierowniczka działu promocji Banku Żywności w Olsztynie.

63 procent Polaków marnuje jedzenie

Żywność marnujemy na potęgę. Na świecie corocznie wyrzucamy 1,3 mld ton jedzenia. W Unii Europejskiej to 88 mln ton, co kosztuje kraje wspólnoty 143 mld euro rocznie. Liczby najbardziej oddają skalę zjawiska. Sięgnijmy po przykład pomidorów:

  • Każdego roku w UE marnuje się 377 tys. ton pomidorów. Areał pod uprawę takiej ilości warzyw jest trzykrotnie większy niż Bruksela!
  • Do wyprodukowania tych pomidorów zużyliśmy 57 mld litrów wody, 7 mln roboczogodzin.
  • Pozbywając się tej żywności, emitujemy tyle gazów, ile wytwarza 55 tys. aut w ciągu roku!

W Polsce marnujemy 9 milionów ton żywności rocznie. Aż 62,9% Polaków deklaruje, że z różną częstotliwością wyrzuca pieczywo, na kolejnych pozycjach znajdują się: świeże owoce (57,4%), warzywa tzw. nietrwałe, typu sałata, rzodkiewka, pomidory, czy ogórki (56,5%), wędliny (51,6%) oraz napoje mleczne (47,3%).

Nie zapomnijmy też, że 17 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem. Jego celem jest zwrócenie uwagi na problem biedy i związanego z nią wykluczenia społecznego oraz podkreślenie solidarności z osobami dotkniętymi ubóstwem. W kontekście marnowania ogromnych ilości jedzenia to święto szczególnie wybrzmiewa we współczesnym stylu życia.

 

Światowy Dzień Żywności to dobry moment na komunikowanie nie tylko o samym problemie i jego skali, ale również o jego skutkach. To czas podejmowania wspólnego dialogu w tej sprawie i poszukiwania rozwiązań na ograniczanie tego zjawiska. Skutków związanych z marnowaniem, czy nieodpowiednim korzystaniem z żywności jest wiele. Ważne, abyśmy byli ich świadomi i umieli zmienić swoje nawyki w oparciu o wiedzę, by żyć odpowiedzialnie i racjonalnie, dbając o naszą planetę i kolejne pokolenia.

Obchody w Olsztynie i regionie

Bank Żywności w Olsztynie zaprasza do aktywnych obchodów Światowego Dnia Żywności w dniach 15-30 października, by razem budzić społeczną świadomość i edukować w zakresie niemarnowania żywności oraz prawidłowego żywienia.

W dniach 15-30 października wraz z kilkoma organizacjami partnerskimi na terenie województwa, które na co dzień razem z nami ratują żywność przed marnowaniem oraz z kilkunastoma zaprzyjaźnionymi szkołami, zapraszamy na warsztaty kulinarne, edukacyjne i happeningi związane ze Światowym Dniem Żywności. Zaplanowaliśmy m.in. cykl szkoleń i warsztatów  żywieniowych, gdzie uczestnicy nabędą wiedzę na temat niemarnowania żywności i nauczą się, jak ograniczać ilość generowanych odpadów i jak je segregować. Nie zabraknie informacji na temat wykorzystania darów ziemi, jako przykładu na odżywianie w zgodzie z naturą i zasadami zrównoważonego rozwoju.

– Dwutygodniowe obchody Światowego Dnia Żywności zwieńczy trzydniowe wydarzenie dla młodzieży szkolnej, organizowane w partnerstwie z EIT FOOD w siedzibie Banku Żywności w Olsztynie w przestrzeniach Kuźni Społecznej, podczas którego będziemy edukować tych, przed którymi stoją poważne wybory i decyzje w przyszłości – mówi Jolanta Markiewicz.

 

Jutro (15.10.2021) Federacja Polskich Banków Żywności opublikuje coroczny raport na temat marnowania żywności: „Czy jesteśmy gotowi na uratowanie Ziemi?

21 lipca 2025

Pomagaj bez wydawania ani grosza więcej. Wystarczy… zrobić zakupy!

Czy można pomagać, nie ponosząc żadnych dodatkowych kosztów? Tak. Wystarczy robić zakupy online przez FaniMani.pl, a część wartości transakcji trafi do nas!  Jak to działa? FaniMani.pl to serwis, który... czytaj dalej

15 lipca 2025

Twórcze lato w Biesalu. Edukacja międzykulturowa i integracja w praktyce

W lipcu zakończyliśmy dwutygodniowe warsztaty dla dzieci i młodzieży w Biesalu. Zajęcia były pełne działań kreatywnych i praktycznych – od gotowania i ogrodnictwa po teatr i rękodzieło. To część projektu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności