20 sierpnia 2021

Złap bakcyla slow life – ruszyła trzecia edycja EcoTrendów 

Festiwal lokalnego produktu — tak w skrócie można określić trzecią edycję wrześniowego wydarzenia Kuźnia Społeczna. EcoTrendy #warsztaty #wiedza #inspiracje. Zainspiruje do uważnego życia w duchu slow i czerpania z potencjału natury, który mamy wokół siebie.

W tym roku wydarzenie rozłożyliśmy na pięć weekendów, a na otwarcie zaprosiliśmy miłośników słodkości. 7 sierpnia w kuchni warsztatowej pod okiem Arkadiusza Dziczka, właściciela firmy Dzika Czekolada uczestnicy tworzyli kulinarne dzieła bazujące na prawdziwych ziarnach kakaowca, maśle kakaowym, naturalnej wanilii i innych składnikach, których na co dzień nie spotyka się w sklepie. Poznali również historię czekolady — od ziarenka aż po gotową do zjedzenia tabliczkę.

W sobotę, 21 sierpnia gośćmi wydarzenia będą Alicja i Tomasz Derdoń — właściciele olsztyńskiej Kawiarni Moja, słynącej z tradycyjnych wypieków. Po godzinnym wykładzie (godz. 13) odbędzie się debata na temat roli produktu lokalnego w diecie człowieka. O godz. 14 weźmie w niej udział również Jadwiga Glica z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. O godz.16 w kuchni warsztatowej uczestnicy poznają recepturę aromatycznego brukowca warmińskiego — ciasta związanego z historią Prus Wschodnich. O godz. 21 Kuźnia Społeczna zamieni się w salę koncertową — wystąpi tu hip-hopowa grupa PIKERS MFC HNN.

Alicja i Tomasz Derdoń opowiedzą o roli lokalnego produktu w diecie. Fot. Michał Bartoszewicz/Made In & Warmia Mazury

O partnerstwie produktów lokalnych, które jest siłą rozwoju regionu, będzie mowa w sobotę, 4 września. Uczestnicy poznają m.in. zasady tzw. dropshippingu w sprzedaży. Jagna Niedzielska, miłośniczka i propagatorka kuchni w duchu zero waste opowie o godz. 13 jak przechowywać i maksymalnie wykorzystywać produkty w kuchni. W debacie o godz. 14 oprócz niej weźmie też udział m.in. Michał Tomczyk właściciel marki BoChenek. W kuchni warsztatowej o godz. 16 Jagna wprowadzi w tajniki ekonomii kulinarnej.

Jagna Niedzielska, miłośniczka i propagatorka kuchni w duchu zero waste opowie o tym, jak przechowywać i maksymalnie wykorzystywać produkty w kuchni.

 

W sobotę, 18 września, uczestnicy będą rozmawiać od godz. 13 o znaczeniu certyfikatów i znaków jakości nadawanych lokalnym produktom. W spotkaniu weźmie udział Tomasz Piłat, prezes Lokalnej Grupy Działania Południowa Warmia, Paweł Błażewicz z Browaru Kormoran i Jarosław Parol, właściciel Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej. Każda z firm będzie mogła indywidualnie skonsultować jakie certyfikaty i znaki jakości przełożą się na popularność ich produktów.

W sobotę, 2 października od godz. 13 będzie mowa o budowaniu marki produktu lokalnego w Internecie. Sylwia Lenart, właścicielka firmy Lenart Interactive opowie o zasadach skutecznej promocji produktów w social media.

Dobry znaczy świeży, lokalny, sezonowy. Tworzony z pasją i zaangażowaniem. Drobni producenci żywności, naturalnych kosmetyków, rękodzielnicy, podczas wszystkich weekendów z EcoTrendami zaprezentują w godz. 8-14 swoje jakościowe ekologiczne produkty, opowiedzą o sposobach ich wytwarzania, podzielą się często wielopokoleniowym doświadczeniem. Na stoiskach w strefie Dobrych Targów przy Kuźni Społecznej pojawią się plony z pól, sadów i ogrodów. Swoje produkty zaprezentują także właściciele pasiek, producenci nabiału, przetworów rybnych, olejów, słodyczy. Nie zabraknie domowego chleba i konfitur. A ofertę uzupełnią rękodzielnicy tworzący cuda z włóczki czy lnu, oferujący naturalne świece czy autorską biżuterię. Zielarze i producenci naturalnych kosmetyków udowodnią, że przyroda Warmi i Mazur to prawdziwa apteka dla zdrowia i urody. W sielskiej atmosferze można będzie spróbować dań serwowanych przez szefa kuchni Kuźni Społecznej.

– Dobre Targi to okazja, aby złapać bakcyla slow life i nauczyć się czerpać z potencjału, który mamy wokół siebie. A także poznać ludzi, którzy ze swojej pasji uczynili sposób na życie – zapewnia Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie, organizatora trzeciej edycji wydarzenia „EcoTrendy #ryneczek #kulinaria #warsztaty”.

25 sierpnia 2025

Targi Dobrej Wymiany. Przyjdź, daj rzeczom drugie życie

Masz w domu rzeczy, których już nie potrzebujesz, ale które mogą jeszcze komuś posłużyć? Książki, ubrania, rośliny, płyty, zegarki, drobne sprzęty, rzeczy kolekcjonerskie. Wszystko, co nadaje się do ponownego... czytaj dalej

25 sierpnia 2025

Dołącz do nas! Poszukiwany pośrednik pracy

W związku z działaniami realizowanymi przez Bank Żywności w Olsztynie poszukujemy kandydatek lub kandydatów do na stanowisko pośrednik pracy. Zakres obowiązków: wspieranie uczestników projektów w poszukiwaniu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności