22 września 2021

Bakcyl dobrych nawyków

Wiedza niepoparta praktyką bywa ulotna. Eksperymenty, naukowe ciekawostki i warsztaty pod szyldem #FoodScienceClass finansowanym przez EIT Food, to pigułka umiejętności dotyczących zdrowego żywienia. 15 i 16 września w Kuźni Społecznej gościliśmy uczniów szkoły podstawowej w Dywitach i XII LO w Olsztynie.

Ile waży porcja obiadowa astronauty? Czym zastąpić biały cukier? Jak zrobić sałatkę warzywną, aby zostawić jak najmniej resztek? Razem z naukowcami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, inspirowaliśmy młodzież do zgłębienia fascynującego świata biologii i chemii. Zajęcia praktyczne oparte m.in. o zasady kuchni zero waste były okazją do przyjrzenia się codziennym żywieniowym nawykom.

– Po miesiącach nauki zdalnej, takie warsztatowe zajęcia to prawdziwa gratka dla uczniów zapewnia Małgorzata Raukuć, nauczycielka w XII LO. – To młodzież z klasy o specjalności biogiczno-chemicznej więc bardziej świadoma w kwestii żywienia od wielu swoich rówieśników. Mogą nie tylko pogłębić wiedzę z tego zakresu, ale wprowadzić nowe wartościowe elementy do swojej codziennej diety. I być może znaleźć inspirację do dalszego akademickiego kształcenia w tym kierunku.

Uczestnicy podzieleni na grupy w salach konferencyjnych i kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej odkrywali tajniki liofilizacji, biofilmów w przemyśle spożywczym, zamienników cukru, czy bioaktywnych związków w popularnych napojach. Z pomocą pluszowej krowy, mikroskopu i domowych kiszonek poznawali zalety fermentowanych produktów.

– Sama od lat kiszę warzywa i owoce m.in. gruszki, jabłka czy rzodkiewki przyznaje Marzena Lenkiewicz z olsztyńskiego instytutu PAN. – To sprawdzony sposób na budowanie odporności dla całej rodziny, tak ważnej w dobie pandemii. Dlatego przy każdej okazji zachęcam do poznawania dobrych bakterii i ich nieoczywistej, znanej od wieków mocy.

Spektakularne show w wykonaniu ekipy Custom Drinks, dostarczyło nie tylko wrażeń wizualnych, ale pozwoliło poznać od kulis kuchnię molekularną z wykorzystaniem ciekłego azotu. Najpierw poszły w ruch blendery, a potem była wspólna degustacja przysmaków bazujących na owocach i ziołach.

Kuchnia molekularna to zapewne najbardziej widowiskowa część FoodScienceClass — przyznaje Martyna Mierzejewska, anglistka, wicedyrektor SP w Dywitach. – Nauka podana w takiej atrakcyjnej formie jest dla młodych ludzi przystępna i motywująca. Od marca uczestniczymy w projekcie, uczyliśmy się już czytania etykiet na produktach. To elementy wiedzy, których brakuje w programie szkolnym, nie wynosimy jej również z domu. Pokolenie wychowane na fast foodach ma dzięki temu okazję złapać bakcyla wartościowego odżywiania. A wspólnie przyrządzony i spożywany posiłek zachęca uczniów do sięgania po niedocenione często warzywa i owoce, integruje i na długo zapada w pamięć.

Aby łatwiej było wdrożyć nowe nawyki żywieniowe, wyposażyliśmy uczniów m.in. w pojemniki śniadaniowe i butelkę na wodę. Czekamy na Was w kolejnych odsłonach projektu.

Projekt #FoodScienceClass jest finansowany przez EIT Food – Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności, która pracuje na rzecz zrównoważonego, zdrowego i godnego zaufania systemu żywnościowego. Partnerami projektu są: TECHNION (Izrael), IRZiBŻ PAN w Olsztynie, Bank Żywności w Olsztynie, EUFIC (Belgia), VTT (Finlandia) i Rikolto (Belgia).

 







25 października 2021

Przepis na pyszności: Quiche, czyli tarta ze szpinakiem i fetą!

Maja Świtkowska, managerka kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej, prywatnie autorka bloga kulinarnego (kuchniapsychola.pl) proponuje Wam w tym miesiącu przepis na Quiche – tartę ze szpinakiem i fetą. Do... czytaj dalej

25 października 2021

Poprawa i cementowanie rodzinnych relacji

Przez kilkanaście miesięcy próbowaliśmy pokazać kilkudziesięciu rodzinom z regionu, że można żyć aktywnie, godnie mierząc się z problemami, które niesie ze sobą życie. Codzienna praca Banku Żywności to nie... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności