13 czerwca 2025

Absolwenci II edycji kursu Like a Chef po egzaminie!

Piętnaście osób ukończyło 80-godzinny kurs kulinarny „Like a Chef”. Wierzymy, że będzie to dla nich początek nowej drogi zawodowej. 

Chłodnik litewski z jajkiem, comber jagnięcy, tatar jagnięcy, filet z kaczki oraz panna cottta i tiramisu – to dania i desery, które uczestnicy przygotowali na egzamin więczący kurs. Jury, w którym znalaźli się Marcin Talipski, szef kuchni Dekalog Smaku, Aneta Janikowska i Aleksandra Strzelec z Banku Żywności oraz Ewa Orłowska, dyrektorka zespołu szkół w Olsztynku, pozytywnie oceniło dania przygotowane przez kursantów. Wszyscy otrzymali pamiątkowe certyfikaty od Fundacji Electrolux i Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni. O tym, jak kurs jest ważny i jakie budzi emocje wśród jego uczestników, może świadczyć komentarz jednego z uczestników:

„Serdecznie dziękuję Bank Żywności w Olsztynie za możliwość udziału w kursie kucharskim, który był dla mnie cennym doświadczeniem i inspiracją do dalszego rozwoju. Szczególne podziękowania kieruję do Aleksandra Strzelec za polecenie kursu, oraz świetną koordynację projektu. To był czas nauki, zaangażowania i pasji – dziękuję!”

Kurs „Like a Chef” organizujemy w Banku już od kilku lat przy wsparciu Electrolux oraz Electrolux Food Fundation. 80-godzinnego programu przewiduje m.in.:

  • Wprowadzenie teoretyczne i gastronomiczne
  • Doradztwo zawodowe
  • Praktyczne techniki kulinarne i zasady zero waste
  • Przygotowanie dań śniadaniowych, wegańskich i wegetariańskich
  • Wywary, sosy, marynaty i zupy kremowe (mięsne i wegetariańskie)
  • Dania mączne (pierogi), makaronowe, mięsne, rybne i wędliny
  • Finger food i techniki obróbki ryb
  • Zdobienie potraw i przygotowanie dań z wołowiny
  • Desery

Kurs adresowany jest do osób, które chcą coś zmienić w swoim życiu, nie pracują lub są zagrożone wykluczeniem z różnych przyczyn. Właśnie uruchomiliśmy nabór do III i IV edycji kursu. Szczegóły i zapisy dostępne TUTAJ. Liczba miejsc ograniczona!


Projekt Like a Chef to globalna inicjatywa grupy Electrolux oraz Electrolux Food Fundation

13 czerwca 2025

Absolwenci II edycji kursu Like a Chef po egzaminie!

Piętnaście osób ukończyło 80-godzinny kurs kulinarny „Like a Chef”. Wierzymy, że będzie to dla nich początek nowej drogi zawodowej.  Chłodnik litewski z jajkiem, comber jagnięcy, tatar jagnięcy,... czytaj dalej

11 czerwca 2025

Poznaj konsorcja społeczne, biorące udział w projekcie „Żywność największą potrzebą człowieka”

Dzięki wsparciu finansowemu Citi Foundation oraz merytorycznemu Fundacji Citi Handlowy realizujemy projekt Food is the Greatest Human Need Program” („Żywność największą potrzebą człowieka”). Poznajcie pięć... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności