13 czerwca 2025

Absolwenci II edycji kursu Like a Chef po egzaminie!

Piętnaście osób ukończyło 80-godzinny kurs kulinarny „Like a Chef”. Wierzymy, że będzie to dla nich początek nowej drogi zawodowej. 

Chłodnik litewski z jajkiem, comber jagnięcy, tatar jagnięcy, filet z kaczki oraz panna cottta i tiramisu – to dania i desery, które uczestnicy przygotowali na egzamin więczący kurs. Jury, w którym znalaźli się Marcin Talipski, szef kuchni Dekalog Smaku, Aneta Janikowska i Aleksandra Strzelec z Banku Żywności oraz Ewa Orłowska, dyrektorka zespołu szkół w Olsztynku, pozytywnie oceniło dania przygotowane przez kursantów. Wszyscy otrzymali pamiątkowe certyfikaty od Fundacji Electrolux i Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni. O tym, jak kurs jest ważny i jakie budzi emocje wśród jego uczestników, może świadczyć komentarz jednego z uczestników:

„Serdecznie dziękuję Bank Żywności w Olsztynie za możliwość udziału w kursie kucharskim, który był dla mnie cennym doświadczeniem i inspiracją do dalszego rozwoju. Szczególne podziękowania kieruję do Aleksandra Strzelec za polecenie kursu, oraz świetną koordynację projektu. To był czas nauki, zaangażowania i pasji – dziękuję!”

Kurs „Like a Chef” organizujemy w Banku już od kilku lat przy wsparciu Electrolux oraz Electrolux Food Fundation. 80-godzinnego programu przewiduje m.in.:

  • Wprowadzenie teoretyczne i gastronomiczne
  • Doradztwo zawodowe
  • Praktyczne techniki kulinarne i zasady zero waste
  • Przygotowanie dań śniadaniowych, wegańskich i wegetariańskich
  • Wywary, sosy, marynaty i zupy kremowe (mięsne i wegetariańskie)
  • Dania mączne (pierogi), makaronowe, mięsne, rybne i wędliny
  • Finger food i techniki obróbki ryb
  • Zdobienie potraw i przygotowanie dań z wołowiny
  • Desery

Kurs adresowany jest do osób, które chcą coś zmienić w swoim życiu, nie pracują lub są zagrożone wykluczeniem z różnych przyczyn. Właśnie uruchomiliśmy nabór do III i IV edycji kursu. Szczegóły i zapisy dostępne TUTAJ. Liczba miejsc ograniczona!


Projekt Like a Chef to globalna inicjatywa grupy Electrolux oraz Electrolux Food Fundation

7 lipca 2025

Prezes Banku z Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski

Marek Borowski, założyciel i prezes Banku Żywności w Olsztynie, został uhonorowany Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Wyróżnienie, które nadała kapituła pod przewodnictwem prezydenta RP Andrzeja Dudy,... czytaj dalej

4 lipca 2025

Nowe życie starej szkoły – wkrótce termomodernizacja w Dłużcu

Otrzymaliśmy niemal 1,2 mln zł z funduszy unijnych na modernizację budynku, w którym powstanie Centrum Edukacji w Dłużcu. Dzięki inwestycji dawna szkoła stanie się nowoczesną przestrzenią edukacji, integracji i... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności