17 października 2022

W Berlinie rozmawialiśmy o roli banków żywności

Wzięliśmy udział w konferencji Europejskiej Federacji Banków Żywności, podczas której wybrzmiały mocno stwierdzenia, że rola banków, jak nigdy dotąd, jest szczególnie potrzebna w walce z postępującym kryzysem. 

W corocznym zjeździe wzięło udział około dwustu przedstawicieli federacji narodowych banków żywności, pochodzących z 25 krajów, w tym przedstawiciele niemieckiej federacji Tafel Deutschland, zrzeszającej 962 banki żywności.

Zjazd przebiegał pod hasłem „Europa w kryzysie, bank żywności w akcji”. Podczas paneli dyskusyjnych rozmawiano m.in. o zmianach klimatu, pandemii koronawirusa oraz wojnie w Ukrainie. – Ten potrójny kryzys, który prowadzi do paraliżowania łańcuchów dostaw, gwałtownego wzrostu inflacji i rosnących kosztów życia, przyczynia się do tego, że darowizny żywnościowe zmieniają zasady gry, a bezpieczeństwo żywnościowe staje się coraz bardziej kruche – mówi Aneta Janikowska-Kiśluk z Banku Żywności w Olsztynie, która wzięła udział w konferencji.  –  Rozmawiano także o tym, jak będzie wyglądał nowy FEAD, z którego w Polsce finansowany jest Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa.

Podczas konwencji wśród prelegentów znaleźli się przedstawiciele FEBY, Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, The Global FoodBanking Network, rządu Niemiec, Komisji Europejskiej, a także amerykańskich banków żywności.

Uczestnicy zjazdu mieli także okazję odwiedzić berliński bank żywności (Berliner Tafel), którego sposób działania jest podobny do Banku Żywności w Olsztynie. Organizacja odbiera żywność krótkoterminową ze sklepów i dystrybuuje ją wśród osób potrzebujących. Miesięcznie w ten sposób przekazywane jest 660 ton żywności do 165 tys. osób. Co ciekawe, praca banku oparta jest na zaangażowaniu wolontariuszy, których jest blisko 1700!

– Konferencja pokazała, że banki żywności, chyba jak nigdy wcześniej, są niezwykle potrzebne – mówi Aneta Janikowska-Kiśluk. – Pełnia ważną rolę zarówno w eliminacji zjawiska niedożywienia, ale także w transformacji systemu żywnościowego, w kierunku konsumpcji bardziej zrównoważonej, poprzez minimalizowanie strat żywności oraz edukację i zwiększenie świadomości na temat właściwych wyborów konsumpcyjnych.

14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

Zostań edukatorem/ką w Twojej okolicy i dołącz do programu Food Heroes!

Interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz mieć realny wpływ na przyszłe pokolenia? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie wyjątkową okazję! Dzięki grupie Electrolux oraz Electrolux Food Foundation program Food Heroes... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności