20 września 2022

W Gdańsku podpatrywaliśmy jak radzą sobie inne NGOS-y

Podczas dwudniowej wizyty w Trójmieście dyskutowaliśmy na temat działań organizacji pozarządowych, poznawaliśmy dobre praktyki w działaniu i prowadzeniu NGOS-ów. Swoimi doświadczeniami dzielili się Polacy i Norwegowie.

Do Gdańska przyjechało dziewięć organizacji z województwa pomorskiego i warmińsko-mazurskiego, m.in.: nasz Bank, Elbląska Rada Konsultacyjna ds. Osób Niepełnosprawnych, WAMA COOP, Mapa Obywatelska, Stowarzyszenia Magnolia i EDUQ oraz Fundacja Rozwoju Kultury Art of Freedom. Z Norwegii przyjechali przedstawiciele regionu Kristiansand reprezentujący NGO’s: Batteriet Sør, Razem/Sammen oraz Vigour Kommunne.

– Głównym celem spotkania była wymiana doświadczeń, poszukiwanie płaszczyzn do realizacji wspólnych projektów – mówi Kamila Trebnio-Śledzianowska z Banku Żywności w Olsztynie. – Wysłuchaliśmy także wykładu na temat tego, na co zwrócić uwagę w tworzeniu organizacji pozarządowej.

Uczestnicy dwudniowego spotkania odwiedzili także trójmiejskie stowarzyszenia: Fundację „Świat Wrażliwy”, która jest jednym z liderów w działaniach wspierających osoby z niepełnosprawnością intelektualną, Fundację RC, która od początku wojny w Ukrainie pomaga intensywnie uchodźcom oraz Stowarzyszenie „Na Drodze do Ekspresji”, gdzie dyskutowano o możliwościach współpracy.

– Równie ciekawa była wizyta w Restauracji AZIMA Tatarskie Przysmaki, która prowadzona jest przez uchodźczynię z Ukrainy, krymską tatarkę Susannę Izzerdinovą, – mówi Kamila Trebnio-Śledzianowska. – Susanna do Polski, wraz z czwórką dzieci, przyjechała w 2014 roku tuż po aneksji Krymu przez Rosję. Jej historia i przeciwności które musiała pokonać stanowić mogą idealny scenariusz na film, o tym że warto marzyć i planować a plany urzeczywistniać, nie zapominając o współdziałaniu w społecznościach.

Spotkanie było zorganizowane w ramach projektu ENGAGE!, który realizuje BISER – Bałtycki Instytut Spraw Europejskich i Regionalnych w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Gmin Polskich Euroregionu Bałtyk oraz Radą Hrabstwa Adger z Norwegii.

 

Projekt jest realizowany z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach funduszy EOG.

 

14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

Zostań edukatorem/ką w Twojej okolicy i dołącz do programu Food Heroes!

Interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz mieć realny wpływ na przyszłe pokolenia? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie wyjątkową okazję! Dzięki grupie Electrolux oraz Electrolux Food Foundation program Food Heroes... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności