2 sierpnia 2022

Przez rok dostarczymy 7500 posiłków. Komu?

Wspólnie z siecią Auchan będziemy ratować żywność przed zmarnowaniem, edukować, a także dostarczać posiłki potrzebującym. 

Pierwsze pełnowartościowe posiłki, przygotowane z żywności krótkoterminowej i uratowanej przed zmarnowaniem, trafiły do trzydziestu osób z Olsztyna. Potrzebujących wskazał Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej. Działanie to możliwe jest dzięki projektowi „Wsparcie i edukacja dla niemarnowania żywności poprzez łatwy dostęp do zdrowej żywności oraz wzmocnienie więzi społecznych”, który realizujemy w partnerstwie z Auchan. Projekt składa się z dwóch zadań. Pierwszym jest Akcja Edukacja, podczas której przygotujemy dla dziesięciu szkół warsztaty i materiały edukacyjne na temat idei zero waste. Spotkania z najmłodszymi rozpoczną się już we wrześniu i skupią się wokół cyklu warsztatów, mających uwrażliwić uczniów na problem marnowania żywności. – Wierzmy, że dzięki temu wzrosną kompetencje dzieci w zakresie zagospodarowania produktów spożywczych, zagrożonych zmarnowaniem.

Drugim zadaniem jest Akcja Zupa, której założenia opierają się na podobnej akcji przeprowadzonej przez Bank w okresie pandemii. Wówczas przez kilka miesięcy przygotowywaliśmy pełnowartościowe posiłki, które dostarczaliśmy do osób starszych i niepełnosprawnych. Akcja z Auchan będzie miała podobny charakter z tym, że w procesie gotowania będziemy wykorzystywać żywność z krótkim terminem przydatności do spożycia, którą przekaże nam sieć oraz inne sklepy z Olsztyna. – W proces dystrybucji posiłków będą zaangażowani także wolontariusze, pracownicy sieci – mówi Jolanta Markiewicz, kierowniczka działu dystrybucji Banku Żywności w Olsztynie. – Bardzo chcieliśmy, aby wzięli w tym udział, bo naocznie przekonają się, że żywność, którą nam przekazują, można wykorzystać i pomóc tym samym potrzebującym.

 

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności