Od pola do stołu, czyli pokonując wyzwania marnowania
Według najnowszych danych na świecie każdego roku marnuje się 1,3 mld ton żywności. Jakie działania są obecnie podejmowane i co jeszcze można zrobić, aby aż jedna trzecia produkowanej żywności przestała trafiać na śmietnik? Te wyzwanie było przedmiotem konferencji zorganizowanej przez Ambasadę Francji w Polsce.
W konferencji „Od pola do stołu: wyzwania i problemy związane z marnowaniem żywności” wzięli udział przedstawiciele Banku Żywności, jednego z głównych podmiotów podejmującego liczne działania w zakresie ograniczania strat żywności.
Wydarzenie zostało zainaugurowane przez Ambasadora Francji Frédérica a Billeta i zgromadziło francuskich i polskich ekspertów w ramach dwóch paneli dyskusyjnych. W pierwszym głos zabrali przedstawiciele instytucji i stowarzyszeń publicznych – dotyczył on ich roli w walce z marnotrawieniem żywności w Polsce i Francji. W drugim wypowiedziały się firmy działające w sektorze rolno-spożywczym w Polsce. Dotyczył on ich działalności na rzecz ograniczenia marnowania, a także był okazją do wymiany doświadczeń. Głos podczas spotkania zabrali m.in. przedstawiciele Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Instytutu Ochrony Środowiska, Ministerstwa Rolnictwa Francji, Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii w obszarze żywności (EIT Food) oraz firm Bonduelle, E. Leclerc, Carrefour, Danone. Bank Żywności w Olsztynie reprezentowali prezes Marek Borowski oraz Aneta Janikowska-Kiśluk, która kieruje działem realizującym projekty innowacyjne i międzynarodowe.
Organizatorzy konferencji docenili wysiłki naszego Banku w działaniach na rzecz rozwiązań instytucjonalnych i legislacyjnych dotyczących zagospodarowania nadwyżek żywności. Zauważyli także zaangażowanie banku w projekty badawcze w zakresie szacowania skali i poznania przyczyn strat i marnowania żywności, o czym szeroko opowiadał Marek Borowski. Tak jak większość uczestników podkreślił kluczowe znaczenie partnerstwa i wspólnego działania wszystkich zainteresowanych stron branży spożywczej. Aby walka była udana, musi skoncentrować się na każdym obszarze: zaczynając od sfer naukowych przez rolników, firmy przetwórcze, po producentów i sprzedawców. Tylko w ten sposób możliwe będzie zapewnienie efektywnego rozwiązania globalnego problemu marnotrawienia żywności.
Ogromne znaczenie mają też pomoc żywnościowa i darowizny, a także edukacja konsumentów od najmłodszych lat. Bank Żywności doskonale zdaje sobie z tego sprawę i podejmuje wiele działań na rzecz edukacji i pracy z konsumentami w każdym wieku. – Prowadzimy projekty edukacyjne dotyczące zwiększenia świadomości na temat skutków marnowania żywności, podpowiadamy co każdy z nas może zrobić, by jego codzienne wybory były bardziej przyjazne naszej planecie, uczymy jak kupować, przechowywać czy gotować by nie marnować. Współpracujemy ze szkołami, instytutami naukowymi, innymi organizacjami, biznesem (mowa tu o sieciach handlowych i startupach), w tym także międzynarodowo – wyjaśnia Aneta Janikowska-Kiśluk.
Konferencję podsumował dr Jakub Olipra, wykładowca Szkoły Głównej handlowej, ekonomista Crédit-agricole, podkreślając wpływ marnowania jedzenia na cały sektor rolny i spożywczy.