Największą sztuką jest budowanie trwałych relacji
W projekcie „O krok dalej” uczestnicy wzięli udział w szkoleniu na temat fundraisingu i wpływu produkcji żywności na środowisko.
Ostatnie spotkanie z tym roku w ramach projektu „O krok dalej” upłynęło pod znakiem dwóch szkoleń. Pierwsze z nich poprowadziła Agnieszka Terebiłów, koordynatorka ds. współpracy zewnętrznej z Fundacji Przyszłość dla Dzieci. Spotkanie dotyczyło fundraisingu, czyli pozyskiwania pieniędzy na działalność i realizację misji organizacji. – Tak naprawdę fundraising to wychodzenie do ludzi i pokazywanie, jak intersujące się robi rzeczy w swojej organizacji – mówi Agnieszka Terebiłów. – Mówimy w ten sposób ludziom, do których zwracamy się o wsparcie, że mają szansę zmienić rzeczywistość, tak aby ona była lepsza dla innych, w której wszystkim będzie się dobrze żyć.
Agnieszka Terebiłów dodała także, że pozyskanie jednorazowej dotacji może być względnie łatwe: – Jednak największą sztuką jest zbudowanie takiej relacji, aby ta współpraca trwała.
W drugiej części z uczestniczkami projektu spotkała się Kinga Młyńska, właścicielka marki Mikrowarzywa z Warmii. Kinga opowiadała o tym, jak produkcja żywności wpływa na środowisko. Wśród wniosków, które pojawiły się trakcie wykładu, wybrzmiała troska o dobrą i zdrową żywność. – W Polsce mamy jedną z najlepszych żywności na świecie, ale powoli tracimy do niej dostęp, bo małe gospodarstwa, które odpowiadają za jej produkcję, powoli są likwidowane na rzecz dużych monokultur – mówiła Kinga Młyńska.
Spotkanie finalizowało pierwszy etap projektu „O krok dalej” – rekrutację 10 organizacji, kampanię promującą projekt oraz szkolenia – który włączył jego uczestników do systemu pozyskiwania żywności, wyposażając je w wiedzę, znajomość procedur i praktyczne wskazówki.
– Kolejnym etapem będzie tworzenie indywidualnych planów rozwoju dla każdej organizacji zaangażowanej w projekt, nawiązywanie partnerstw lokalnych i wdrażanie w życie ratowania żywności oraz przekazywanie wiedzy na temat niemarnowania żywności osobom, które korzystają z pomocy żywnościowej na co dzień – mówi Jolanta Markiewicz, koordynatorka projektu.
Celem projektu “O krok dalej”, którego realizacja potrwa niemal do końca 2022 roku, jest włączenie organizacji społecznych i odbiorców pomocy społecznej z województwa warmińsko-mazurskiego w proces zagospodarowywania na cele społeczne żywności ratowanej przed zmarnowaniem. Zaplanowane w projekcie działania pozwolą ograniczyć w środowisku lokalnym proces marnowania żywności i realizację działań proekologicznych.
Projekt realizowany z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy, finansowanego z Funduszy EOG