14 grudnia 2021

Największą sztuką jest budowanie trwałych relacji

W projekcie „O krok dalej” uczestnicy wzięli udział w szkoleniu na temat fundraisingu i wpływu produkcji żywności na środowisko.

Ostatnie spotkanie z tym roku w ramach projektu „O krok dalej” upłynęło pod znakiem dwóch szkoleń. Pierwsze z nich poprowadziła Agnieszka Terebiłów, koordynatorka ds. współpracy zewnętrznej z Fundacji Przyszłość dla Dzieci. Spotkanie dotyczyło fundraisingu, czyli pozyskiwania pieniędzy na działalność i realizację misji organizacji. – Tak naprawdę fundraising to wychodzenie do ludzi i pokazywanie, jak intersujące się robi rzeczy w swojej organizacji – mówi Agnieszka Terebiłów. – Mówimy w ten sposób ludziom, do których zwracamy się o wsparcie, że mają szansę zmienić rzeczywistość, tak aby ona była lepsza dla innych, w której wszystkim będzie się dobrze żyć.

Agnieszka Terebiłów dodała także, że pozyskanie jednorazowej dotacji może być względnie łatwe: – Jednak największą sztuką jest zbudowanie takiej relacji, aby ta współpraca trwała.

W drugiej części z uczestniczkami projektu spotkała się Kinga Młyńska, właścicielka marki Mikrowarzywa z Warmii. Kinga opowiadała o tym, jak produkcja żywności wpływa na środowisko. Wśród wniosków, które pojawiły się trakcie wykładu, wybrzmiała troska o dobrą i zdrową żywność. – W Polsce mamy jedną z najlepszych żywności na świecie, ale powoli tracimy do niej dostęp, bo małe gospodarstwa, które odpowiadają za jej produkcję, powoli są likwidowane na rzecz dużych monokultur – mówiła Kinga Młyńska.

Spotkanie finalizowało pierwszy etap projektu „O krok dalej” – rekrutację 10 organizacji, kampanię promującą projekt oraz szkolenia – który włączył jego uczestników do systemu pozyskiwania żywności, wyposażając je w wiedzę, znajomość procedur i praktyczne wskazówki.

– Kolejnym etapem będzie tworzenie indywidualnych planów rozwoju dla każdej organizacji zaangażowanej w projekt, nawiązywanie partnerstw lokalnych i wdrażanie w życie ratowania żywności oraz przekazywanie wiedzy na temat niemarnowania żywności osobom, które korzystają z pomocy żywnościowej na co dzień – mówi Jolanta Markiewicz, koordynatorka projektu.

Celem projektu “O krok dalej”, którego realizacja potrwa niemal do końca 2022 roku, jest włączenie organizacji społecznych i odbiorców pomocy społecznej z województwa warmińsko-mazurskiego w proces zagospodarowywania na cele społeczne żywności ratowanej przed zmarnowaniem. Zaplanowane w projekcie działania pozwolą ograniczyć w środowisku lokalnym proces marnowania żywności i realizację działań proekologicznych.

 

 

Projekt realizowany z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy, finansowanego z Funduszy EOG

27 listopada 2025

Poszukujemy Ekspert/Koordynator projektu EFS+

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu aktywizacyjnego (niepełny etat), odpowiedzialnego za planowanie, zarządzanie i monitorowanie działań ukierunkowanych na rozwój kompetencji oraz aktywizację zawodową osób... czytaj dalej

27 listopada 2025

Otrzymaliśmy 5000 zł od Fundacji Biedronki na posiłki dla osób starszych!

Dzięki tym środkom zakupimy produkty żywnościowe dla seniorów. Bank Żywności w Olsztynie otrzymał 5000 zł w formie E-kodu od Fundacji Biedronki w ramach Programu „Żywnościowy SOS dla seniorów – Edycja... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności