15 kwietnia 2021

W pierwszym kwartale uratowaliśmy 153 tony żywności

To efekt współpracy z kilkoma sieciami i producentami żywności.

Żywność do Banku trafia przede wszystkim z dwóch źródeł. Jednym z nich jest codzienny pozysk z sieci handlowych, do których jeżdżą nasze auta i zwożą jedzenie z krótkim terminem przydatności do spożycia. Gdyby nie nasza interwencja, trafiłoby ono do śmieci. Wśród naszych partnerów są sklepy sieci Biedronka, Kaufland, Netto, Tesco, Stokrotka, Lidl czy KFC. Dzięki tej współpracy w pierwszym kwartale uratowaliśmy ponad 95 ton jedzenia o wartości 966 tys. złotych.

Drugim źródłem pozysku żywności jest stała współpraca z producentami żywności, którzy ze względu na krótki termin przydatności do spożycia, nie są w niektórych przypadkach w stanie wprowadzić żywności od obrotu handlowego. Wówczas pojawiamy się my, przejmujemy żywność i dystrybuujemy ją do jednej z 300 organizacji pomocowych na terenie województwa. Od początku roku udało się nam w ten sposób pozyskać 58 ton żywności o wartości 360 tys. złotych. Podkreślmy, w innym przypadku jedzenie to trafiłoby do śmietnika.

14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

Zostań edukatorem/ką w Twojej okolicy i dołącz do programu Food Heroes!

Interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz mieć realny wpływ na przyszłe pokolenia? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie wyjątkową okazję! Dzięki grupie Electrolux oraz Electrolux Food Foundation program Food Heroes... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności