7 października 2020

Szkoła świadomości: EIT Food Classroom

Warsztaty kulinarne, gry edukacyjne, prelekcja i spektakularny pokaz kuchni molekularnej. W kolejnej odsłonie realizowanego wspólnie z Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN projektu EIT Food Classroom, licealiści odwiedzili Kuźnię Społeczną. Praktyczne i teoretyczne zajęcia, w których wzięli udział, dotyczyły odpowiedzialnego gospodarowania żywnością.

Ciekły azot to jeden z elementów niezwykle widowiskowej kuchni molekularnej. Pozwala osiągnąć podczas tworzenia potraw, deserów i drinków efekt, którego nie udałoby się uzyskać przy użyciu tradycyjnych i konwencjonalnych metod. Widowiskowy pokaz w wykonaniu ekipy Custom Drinks, był atrakcją zajęć dla uczniów z XII Liceum Ogólnokształcącego w Olsztynie, które 29 września odbyły się w Kuźni Społecznej. Podzieleni na grupy, wzięli udział w trzech przygotowanych przez edukatorów Banku Żywności w Olsztynie i naukowców Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN aktywnościach.

Podczas sekcji wykładowej uczestnicy projektu wysłuchali prelekcji na temat globalnego problemu marnowania żywności i dyskutowali o jego możliwych rozwiązaniach. Podczas gier edukacyjnych poznali m.in. zasady przechowywania żywności w lodówce, proces powstawania chleba, wskazówki dotyczące robienia zakupów spożywczych oraz przygotowywania posiłków czy zasady segregowania odpadami. W kuchni warsztatowej na uczniów czekały warsztaty kulinarne z szefem kuchni Grzegorzem Mowczunem, podczas których samodzielnie przygotowywali potrawy i uczyli się dobierać produkty w takich sposób, by je w pełni wykorzystać podczas gotowania. 
Wszystkie aktywności kładły nacisk na świadomą postawę konsumencką i życie zgodne z ideą zero waste. Duża dawka wiedzy przekazana w sposób nieszablonowy i zapadający w pamięć, to kolejny etap projektu EIT Food Classroom. Najbliższa aktywność uczniów będzie polegała na zaprojektowaniu i wdrożeniu kampanii edukacyjno-informacyjnej.

fot. Archiwum IRZiBŻ

Projekt „Classroom as a Platform for Community Engagement with Food Production and Science” jest finansowany przez EIT Food, Wspólnotę Innowacji ds. Żywności Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), ramowego programu UE w zakresie badań i innowacji, i jest realizowany przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, TECHNION – Israel Institute of Technology, EUFIC – European Food Information Council, Bank Żywności w Olsztynie.

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności