3 grudnia 2019

Mieszkańcy regionu pomagają potrzebującym – podsumowanie Świątecznej Zbiórki Żywności

Tegoroczna Świąteczna Zbiórka Żywności po raz kolejny pokazała, że chcemy dzielić się jedzeniem i pomagać potrzebującym! Przez dwa dni (29 i 30 listopada) mieszkańcy regionu podarowali ponad 34 tony produktów, które trafią na świąteczne stoły wielu rodzin.

To już drugi rok, w którym zbiórki w sklepach trwają dwa, a nie – jak poprzednio – trzy dni. Zakaz handlu w niedzielę nie ochłodził jednak gorących serc darczyńców. Każda kolejna tego typu akcja pokazuje, że los potrzebujących osób nie jest im obcy. Zbiórki żywności od lat niezmiennie cieszą się popularnością i z pewnością stały się jedną z najbardziej rozpoznawalnych akcji Banków Żywności.

Ponad 2500 wolontariuszy w regionie zbierało produkty z dłuższym terminem przydatności do spożycia, jak m.in. bakalie, konserwy, słodycze, makarony, cukier, mąkę czy przetwory warzywne i owocowe. Akcja organizowana była w 230 sklepach na terenie naszego województwa, przy ogromnej pomocy 36 organizacji partnerskich.

– Pragnę serdecznie podziękować każdemu, kto przyczynił się do zapełnienia zbiórkowych koszy – mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie – Nie możemy zapomnieć również o osobach, bez których zbiórka by się nie odbyła – począwszy od wolontariuszy, koordynatorów, organizacji współpracujących, samorządów, firm, po pracowników Banku Żywności i magazynierów – podsumowuje.

Wszystkie zebrane produkty były na bieżąco odbierane ze sklepów, przewożone do magazynu Banku Żywności, sortowane przez pracowników i przekazywane do organizacji społecznych, które to rozdzielą je swoim podopiecznym. Produkty żywnościowe dotrą do potrzebujących jeszcze przed świętami.

Partnerem Strategicznym Świątecznej Zbiórki Żywności była firma McCormick, właściciel marki Kamis.

14 listopada 2025

Weź udział w konferencji: zdrowy biznes – przedsiębiorczość społeczna i innowacje dla zrównoważonego rozwoju

27 listopada 2025 roku w siedzibie Banku Żywności w Olsztynie spotkają się liderzy ekonomii społecznej, eksperci rynku żywności, przedstawiciele biznesu i administracji publicznej, aby rozmawiać o innowacjach,... czytaj dalej

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności