18 października 2018

„Marnując żywność, marnujesz planetę” – happening z okazji Światowego Dnia Żywności

Czy Polacy przyznają się do wyrzucania jedzenia? Jakie produkty spożywcze najczęściej lądują na wysypisku? Jak zapobiegać marnowaniu żywności? Podczas happeningu z okazji Światowego Dnia Żywności na pytania te opowiedzieli w Olsztynie przedstawiciele Banku Żywności, uczniowie olsztyńskich szkół oraz przedstawiciele EIT Food – Europejskiej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w zakresie Żywności.

W tym roku wyjątkowo wydarzenie odbyło się 17 października, w Światowym Dniu Ubóstwa.  Przez ponad godzinę, przed wejściem do Aura Centrum, uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 14, Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, VI Liceum Ogólnokształcącego oraz mieszkańcy Bursy nr 3 wspierali Bank Żywności w krótkich akcjach, uświadamiających mieszkańców Olsztyna nt. skali marnowania żywności.  Młodzież wymieniła się swoimi sposobami na niemarnowanie jedzenia, przedstawiła wyniki najnowszych badań odnośnie najczęściej wyrzucanych produktów spożywczych, a także przeprowadziła akcję „Kupuję samotne banany. Ratuję przed zmarnowaniem”, częstując przechodniów samotnymi bananami. Dlaczego? Z analiz sklepowych wynika, że oderwane od kiści banany mają niewielką szansę na to by być sprzedane. Konsumenci omijają je i wkładają do koszyka całe kiście. Pojedynczy owoc, nawet gdy jest pełnowartościowy, często nie opuszcza sklepowej półki i trafia na wysypisko.

Zgodnie z hasłem wiodącym „Marnując żywność, marnujesz planetę”, tematem przewodnim happeningu były ekologiczne skutki wyrzucania żywności. Aby wyprodukować, przetworzyć i dostarczyć żywność na półki sklepowe, a następnie do naszych domów, trzeba zużyć wodę, energię i paliwo. Dlatego wyrzucanie żywności generuje straty surowców.

W tym roku w Polsce, obchody Światowego Dnia Żywności miały wyjątkowy wymiar, ponieważ łączyły się z kampanią o ekologicznych skutkach marnowania żywności, która tak naprawdę jest częścią jeszcze większego i długofalowego projektu „EkoMisja Nie Marnuję”, finansowanego ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. W ramach projektu zaplanowano szereg działań edukacyjnych, którymi objętych będzie w ciągu dwóch lat trwania projektu 200 szkół podstawowych w całej Polsce. Projekt realizowany jest przez Federację Polskich Banków Żywności.

Światowy Dzień Żywności dofinansowany był również ze środków Funduszu Inicjatyw Obywatelskich.

26 kwietnia 2024

Duże zainteresowanie naszym projektem!

Kilkudziesięciu przedstawicieli samorządów, ośrodków pomocy społecznej i organizacji wzięło udział w spotkaniu, podczas którego przedstawiliśmy założenia projektu, którego głównym celem jest stymulacja... czytaj dalej

19 kwietnia 2024

Żywność największą potrzebą człowieka – przyjdź na spotkanie i weź udział w projekcie!

25 kwietnia chcemy zaprosić zainteresowanych do wzięcia udziału w spotkaniu informacyjnym, dotyczącym projektu „Food is the Greatest Human Need Program”  (Żywność największą potrzebą człowieka) w ramach,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności