19 maja 2023

Pracujemy nad określeniem swoich potrzeb i możliwości

W projekcie „Angażuj swoje pokolenie i szanuj jedzenie” zamierzamy powołać Radę konsultacyjną ds. niemarnowania żywności i zrównoważonego rozwoju. Powoli krystalizuje się jej skład, potrzeby i oczekiwania.

Kilka tygodni temu informowaliśmy o tym, że chcemy powołać lokalnie działającą Radę, której zadaniem będzie wypracowywanie propozycji działania, konsultowanie rozwiązań i prace, mające na celu ograniczenie marnowania żywności i zasobów naturalnych w Olsztynie. Na pierwsze, inauguracyjne spotkanie, zaprosiliśmy kilkunastu przedstawicieli organizacji, stowarzyszeń, fundacji, których zainteresowaliśmy swoim pomysłem.

W ostatnim spotkaniu wzięli udział przedstawiciele: Młodzieżowej Rada Olsztyna, Młodzieżowego Sejmiku Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej, Rady Seniorów Miasta Olsztyna, Kinga Młyńska – Mikrowarzywa, Diabetycy Olsztyn, Miejskiego Ośrodka Kultury w Olsztynie, Fundacji Edukacji Leśnej Drzewice, Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Marszałkowskiego, Stowarzyszenia Nasze Jakubowo, Hufca ZHP z Nowego Miasta Lubawskiego, Stowarzyszenie Rodzicielstwa Zastępczego Oddział w Biesówku.

– To spotkanie miało charakter warsztatowy, prowadzone było przez Piotra Wasyluka z firmy Projektowanie Kreatywne – mówi Adrian Piotrowicz z Banku Żywności w Olsztynie. – Pracowaliśmy nad określeniem potrzeb lokalnej społeczności w obszarach niemarnowania zasobów naturalnych. Co ważne, określaliśmy potencjał i zdolności swoich organizacji, zastanawiając się, co możemy wnieść do prac Rady. Dzięki temu poznaliśmy się bliżej.

Wkrótce zainteresowani członkostwem w Radzie zaczną pracować nad pomysłami, które znajdą się w regionalnej strategii działania na rzecz zapobiegania marnowaniu żywności i jej zagospodarowywania. Efektem jej prac będzie także opracowanie propozycji do Olsztyńskiego Budżetu Obywatelskiego, a sama Rada ma funkcjonować również po zakończeniu projektu co pozwoli na realizację kolejnych inicjatyw dotyczących zrównoważonego rozwoju.

Projekt finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy EOG w ramach Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny

 

Spotkanie zainteresowanych organizacji wzięciem udziału w pracach Rady
16 maja 2025

Wspieramy kobiety w budowaniu przyszłości sektora spożywczego

Rozpoczęliśmy projekt EIT Food Ample Olsztyn, który jest stworzony z myślą o wsparciu kobiet w rozwoju przedsiębiorczości w sektorze rolno-spożywczym. Głównym celem projektu jest wzmocnienie kompetencji zawodowych... czytaj dalej

16 maja 2025

Hydroponiczna rewolucja. Pierwsze zbiory sałaty z naszego kontenera

W naszym magazynie wyrosła pierwsza sałata uprawiana bez grama ziemi. Dzięki technologii hydroponicznej i specjalistycznemu kontenerowi, możliwa stała się produkcja świeżych warzyw nawet w miejskich warunkach. To... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności