9 grudnia 2021

W regionie 267 tys. osób skorzystało z unijnego wsparcia żywnościowego

W trakcie siedmiu edycji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 objęliśmy pomocą niemal 267 tys. osób, która otrzymała od nas 12522 tony żywności.

W perspektywie finansowej Unii Europejskiej na lata 2014-2020 wsparcie w formie podstawowej pomocy żywnościowej dla osób w najtrudniejszej sytuacji zapewniał program FEAD. Podstawę wdrażania FEAD w Polsce stanowił Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Realizowano go w formie odrębnych podprogramów, trwających około roku. Łącznie w latach 2014-2020 do odbiorców końcowych Programu trafiło ponad 370 tys. ton żywności współfinansowanej z FEAD o łącznej wartości ok. 1,6 mld zł w formie prawie 38 mln paczek żywnościowych oraz ok. 10 mln posiłków.

Bank Żywności w Olsztynie również dystrybuował żywność w ramach POPŻ. W trakcie siedmiu edycji objęliśmy pomocą 266668 osób z województwa warmińsko-mazurskiego, którym przekazaliśmy 12522 ton żywności o wartości 55,8 mln zł. Średnio jedna osoba otrzymywała około 47 kg żywności o wartości 209 zł.

EDYCJA OBJĘCI POMOCĄ TONAŻ (KG) WARTOŚĆ (ZŁ)
2015 31905 1284149,77 4021992,38
2016 40865 1803374,79 6186382,26
2017 38229 1979790,14 9316483,83
2018 38831 1841377,22 9340144,13
2019 33932 1266921,14 6545199,06
2020 41673 2196301,54 9881222,08
2021 41233 2151037,66 10510684,77

Wydawanie pomocy żywnościowej w Olsztynie

Odbiorcy pomocy żywnościowej korzystali również z dodatkowej formy wsparcia – warsztatów prowadzonych w ramach tzw. działań towarzyszących, których celem było przede wszystkim zwiększenie samodzielności osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Tematyka warsztatów była związana z żywnością i prowadzeniem gospodarstwa domowego (przygotowywanie posiłków, dietetyka i zdrowe odżywianie, przeciwdziałanie marnowaniu żywności), a także z odpowiednim zarządzaniem zasobami finansowymi (warsztaty ekonomiczne z zakresu oszczędzania, planowania wydatków, unikania pułapek finansowych).

EDYCJA WARSZTATY UCZESTNICY
2015 322 4359
2016 265 3066
2017 253 3055
2018 258 3282
2019 297 2613
2020 337 1639
2021 154 2310

Uczestnicy warsztatów edukacyjnych w Sorkwitach


Ostatnia żywność oraz ostatnie warsztaty z POPŻ 2014-2020 zostaną zrealizowane w pierwszej połowie 2022 roku. Nie oznacza to jednak końca pomocy dla najuboższych mieszkańców regionu. Już wkrótce rozpocznie się nowa edycja programowania na lata 2021-2027, która będzie nosić nazwę Fundusze Europejskie Pomoc Żywnościowa (FEPŻ).

– W nowej perspektywie programu wsparcie żywnościowe ma być dodatkiem do całego procesu edukacji, która ma na celu podniesienie poziomu życia, ale w tym też uczenia gospodarności, zarządzania pieniędzmi, w skrócie, ekonomii gospodarstwa domowego – mówi Jolanta Markiewicz, kierowniczka promocji Banku Żywności w Olsztynie.

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności