W regionie 267 tys. osób skorzystało z unijnego wsparcia żywnościowego
W trakcie siedmiu edycji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 objęliśmy pomocą niemal 267 tys. osób, która otrzymała od nas 12522 tony żywności.
W perspektywie finansowej Unii Europejskiej na lata 2014-2020 wsparcie w formie podstawowej pomocy żywnościowej dla osób w najtrudniejszej sytuacji zapewniał program FEAD. Podstawę wdrażania FEAD w Polsce stanowił Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Realizowano go w formie odrębnych podprogramów, trwających około roku. Łącznie w latach 2014-2020 do odbiorców końcowych Programu trafiło ponad 370 tys. ton żywności współfinansowanej z FEAD o łącznej wartości ok. 1,6 mld zł w formie prawie 38 mln paczek żywnościowych oraz ok. 10 mln posiłków.
Bank Żywności w Olsztynie również dystrybuował żywność w ramach POPŻ. W trakcie siedmiu edycji objęliśmy pomocą 266668 osób z województwa warmińsko-mazurskiego, którym przekazaliśmy 12522 ton żywności o wartości 55,8 mln zł. Średnio jedna osoba otrzymywała około 47 kg żywności o wartości 209 zł.
EDYCJA | OBJĘCI POMOCĄ | TONAŻ (KG) | WARTOŚĆ (ZŁ) |
2015 | 31905 | 1284149,77 | 4021992,38 |
2016 | 40865 | 1803374,79 | 6186382,26 |
2017 | 38229 | 1979790,14 | 9316483,83 |
2018 | 38831 | 1841377,22 | 9340144,13 |
2019 | 33932 | 1266921,14 | 6545199,06 |
2020 | 41673 | 2196301,54 | 9881222,08 |
2021 | 41233 | 2151037,66 | 10510684,77 |
Odbiorcy pomocy żywnościowej korzystali również z dodatkowej formy wsparcia – warsztatów prowadzonych w ramach tzw. działań towarzyszących, których celem było przede wszystkim zwiększenie samodzielności osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Tematyka warsztatów była związana z żywnością i prowadzeniem gospodarstwa domowego (przygotowywanie posiłków, dietetyka i zdrowe odżywianie, przeciwdziałanie marnowaniu żywności), a także z odpowiednim zarządzaniem zasobami finansowymi (warsztaty ekonomiczne z zakresu oszczędzania, planowania wydatków, unikania pułapek finansowych).
EDYCJA | WARSZTATY | UCZESTNICY |
2015 | 322 | 4359 |
2016 | 265 | 3066 |
2017 | 253 | 3055 |
2018 | 258 | 3282 |
2019 | 297 | 2613 |
2020 | 337 | 1639 |
2021 | 154 | 2310 |
Ostatnia żywność oraz ostatnie warsztaty z POPŻ 2014-2020 zostaną zrealizowane w pierwszej połowie 2022 roku. Nie oznacza to jednak końca pomocy dla najuboższych mieszkańców regionu. Już wkrótce rozpocznie się nowa edycja programowania na lata 2021-2027, która będzie nosić nazwę Fundusze Europejskie Pomoc Żywnościowa (FEPŻ).
– W nowej perspektywie programu wsparcie żywnościowe ma być dodatkiem do całego procesu edukacji, która ma na celu podniesienie poziomu życia, ale w tym też uczenia gospodarności, zarządzania pieniędzmi, w skrócie, ekonomii gospodarstwa domowego – mówi Jolanta Markiewicz, kierowniczka promocji Banku Żywności w Olsztynie.