6 grudnia 2018

38 ton żywności w dwa dni!

Mieszkańcy regionu dzielą się z potrzebującymi. W czasie Świątecznej Zbiórki Żywności przekazali wolontariuszom olsztyńskiego Banku Żywności aż 38 ton jedzenia. W całym województwie zbiórka była prowadzona w miniony piątek i sobotę (30 listopada – 1 grudnia) w 240 sklepach.

Zbiórki żywności wpisały się w krajobraz przedświątecznych zakupów. W tym roku w regionie przy koszach Banku Żywności stanęło 2,5 tysiąca wolontariuszy. Zbierali produkty z długim terminem przydatności: mąkę, cukier, olej, konserwy, przetwory owocowe i warzywne, bakalie, słodycze. W sumie, przez dwa dni zebrano 38 ton jedzenia. Ubiegłoroczny wynik to prawie 44 tony, ale wówczas zbiórka była prowadzona przez trzy dni.

Nasze zbiórki pokazują, że mieszkańcy regionu chętnie dzielą się z potrzebującymi. Jak co roku spotykamy się z ciepłymi reakcjami, słyszymy dobre słowa i o akcji, i o naszych wolontariuszach – mówi Marek Borowski, Prezes Banku Żywności w Olsztynie. – Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim, którzy wsparli Świąteczną Zbiórkę Żywności. Jest to wielkie przedsięwzięcie w całym województwie. Ogromne podziękowania należą się darczyńcom, wolontariuszom, organizacjom z nami działającym, koordynatorom, szkołom, samorządom, firmom, które przewoziły żywność ze sklepów do magazynu, dziękuję magazynierom oraz wszystkim pracownikom Banku Żywności, którzy tego dnia również pracują w ramach wolontariatu – dodaje Marek Borowski.

Produkty zostały posortowane w magazynie Banku Żywności w Olsztynie i stamtąd, poprzez organizacje społeczne są przekazywane do potrzebujących. Są wśród nich bezdomni, starsi, chorzy, ubodzy, dzieci z domów dziecka, czy przebywający w domach opieki społecznej i innych placówkach wychowawczych. Osoby potrzebujące otrzymają wsparcie jeszcze przed świętami.

Zbiórkę wsparli: Samorząd Powiatu Olsztyńskiego, Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, UPS Olsztyn, Agapit, Olmex, Straż Miejska, Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej.

Partnerem Strategicznym Świątecznej Zbiórki Żywności była firma McCormick, właściciel marki Kamis.




24 kwietnia 2025

Ruszyła rekrutacja do projektu EIT Food AMPLE!

  Ruszyła rekrutacja do projektu EIT Food AMPLE! Bank Żywności w Olsztynie zaprasza do udziału w nowatorskim projekcie wspierającym kobiety oraz osoby zagrożone wykluczeniem społecznym, które chcą rozwijać... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności