6 grudnia 2018

38 ton żywności w dwa dni!

Mieszkańcy regionu dzielą się z potrzebującymi. W czasie Świątecznej Zbiórki Żywności przekazali wolontariuszom olsztyńskiego Banku Żywności aż 38 ton jedzenia. W całym województwie zbiórka była prowadzona w miniony piątek i sobotę (30 listopada – 1 grudnia) w 240 sklepach.

Zbiórki żywności wpisały się w krajobraz przedświątecznych zakupów. W tym roku w regionie przy koszach Banku Żywności stanęło 2,5 tysiąca wolontariuszy. Zbierali produkty z długim terminem przydatności: mąkę, cukier, olej, konserwy, przetwory owocowe i warzywne, bakalie, słodycze. W sumie, przez dwa dni zebrano 38 ton jedzenia. Ubiegłoroczny wynik to prawie 44 tony, ale wówczas zbiórka była prowadzona przez trzy dni.

Nasze zbiórki pokazują, że mieszkańcy regionu chętnie dzielą się z potrzebującymi. Jak co roku spotykamy się z ciepłymi reakcjami, słyszymy dobre słowa i o akcji, i o naszych wolontariuszach – mówi Marek Borowski, Prezes Banku Żywności w Olsztynie. – Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim, którzy wsparli Świąteczną Zbiórkę Żywności. Jest to wielkie przedsięwzięcie w całym województwie. Ogromne podziękowania należą się darczyńcom, wolontariuszom, organizacjom z nami działającym, koordynatorom, szkołom, samorządom, firmom, które przewoziły żywność ze sklepów do magazynu, dziękuję magazynierom oraz wszystkim pracownikom Banku Żywności, którzy tego dnia również pracują w ramach wolontariatu – dodaje Marek Borowski.

Produkty zostały posortowane w magazynie Banku Żywności w Olsztynie i stamtąd, poprzez organizacje społeczne są przekazywane do potrzebujących. Są wśród nich bezdomni, starsi, chorzy, ubodzy, dzieci z domów dziecka, czy przebywający w domach opieki społecznej i innych placówkach wychowawczych. Osoby potrzebujące otrzymają wsparcie jeszcze przed świętami.

Zbiórkę wsparli: Samorząd Powiatu Olsztyńskiego, Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, UPS Olsztyn, Agapit, Olmex, Straż Miejska, Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej.

Partnerem Strategicznym Świątecznej Zbiórki Żywności była firma McCormick, właściciel marki Kamis.




10 lipca 2020

Smaki Pokoleń: wspólne warsztaty dla młodszych i starszych

Rozpoczynamy realizację projektu edukacyjnego, w ramach którego przeszkolimy 80 osób z zakresu prawidłowego odżywiania i niemarnowania żywności. Wartością dodaną jest aspekt pokoleniowy, bo w kuchni warsztatowej... czytaj dalej

6 lipca 2020

Przepis Jagny Niedzielskiej: proziaki!

Jak co miesiąc przedstawiamy Wam przepis zaprzyjaźnionej blogerki kulinarnej. Tym razem Jagna Niedzielska zachęca do wypieku podkarpackich chlebków, zwanych proziakami. – Od tej potrawy chyba całe moje gotowanie się... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności