6 grudnia 2018

38 ton żywności w dwa dni!

Mieszkańcy regionu dzielą się z potrzebującymi. W czasie Świątecznej Zbiórki Żywności przekazali wolontariuszom olsztyńskiego Banku Żywności aż 38 ton jedzenia. W całym województwie zbiórka była prowadzona w miniony piątek i sobotę (30 listopada – 1 grudnia) w 240 sklepach.

Zbiórki żywności wpisały się w krajobraz przedświątecznych zakupów. W tym roku w regionie przy koszach Banku Żywności stanęło 2,5 tysiąca wolontariuszy. Zbierali produkty z długim terminem przydatności: mąkę, cukier, olej, konserwy, przetwory owocowe i warzywne, bakalie, słodycze. W sumie, przez dwa dni zebrano 38 ton jedzenia. Ubiegłoroczny wynik to prawie 44 tony, ale wówczas zbiórka była prowadzona przez trzy dni.

Nasze zbiórki pokazują, że mieszkańcy regionu chętnie dzielą się z potrzebującymi. Jak co roku spotykamy się z ciepłymi reakcjami, słyszymy dobre słowa i o akcji, i o naszych wolontariuszach – mówi Marek Borowski, Prezes Banku Żywności w Olsztynie. – Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim, którzy wsparli Świąteczną Zbiórkę Żywności. Jest to wielkie przedsięwzięcie w całym województwie. Ogromne podziękowania należą się darczyńcom, wolontariuszom, organizacjom z nami działającym, koordynatorom, szkołom, samorządom, firmom, które przewoziły żywność ze sklepów do magazynu, dziękuję magazynierom oraz wszystkim pracownikom Banku Żywności, którzy tego dnia również pracują w ramach wolontariatu – dodaje Marek Borowski.

Produkty zostały posortowane w magazynie Banku Żywności w Olsztynie i stamtąd, poprzez organizacje społeczne są przekazywane do potrzebujących. Są wśród nich bezdomni, starsi, chorzy, ubodzy, dzieci z domów dziecka, czy przebywający w domach opieki społecznej i innych placówkach wychowawczych. Osoby potrzebujące otrzymają wsparcie jeszcze przed świętami.

Zbiórkę wsparli: Samorząd Powiatu Olsztyńskiego, Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, UPS Olsztyn, Agapit, Olmex, Straż Miejska, Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej.

Partnerem Strategicznym Świątecznej Zbiórki Żywności była firma McCormick, właściciel marki Kamis.




30 maja 2019

Wiosną zdrowo jemy, czyli 5 sposobów na…

Jak poprawić planowanie zakupów i metody przygotowywania potraw, aby były one zdrowsze i bardziej wartościowe? Poniżej kilka porad, które mogą Wam się przydać. Większość ludzi sądzi, że zdrowe jedzenie... czytaj dalej

29 maja 2019

Kolejna „Zupa Disco” przed nami!

Powracamy z „Zupą Disco”! Już 8 czerwca, po raz kolejny, w radosnej atmosferze i przy dźwiękach muzyki, będziemy wspólnie gotować. Tym razem wydarzenie odbędzie się przy ul. Stare Miasto w Olsztynie, w okolicy... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności