Jak świętowaliśmy Światowy Dzień Żywności poza Olsztynem?
Obchody Światowego Dnia Walki z Marnowaniem Jedzenia i Światowego Dnia Żywności na Warmii i Mazurach za nami.
W ramach obchodów w dniach od 25 września do 31 października przeprowadziliśmy działania edukacyjne i informacyjne wśród wybranych organizacji i szkół na temat przeciwdziałania marnowaniu żywności wg. zasady 4P – PLANUJ, PRZETWARZAJ,PRZECHOWUJ I PODZIEL SIĘ, w których udział łącznie wzięło ponad 600 osób.
Za nami konferencja poświęcona przyszłości żywności i żywienia oraz trzy warsztaty tematyczne: Zdrowa przyszłość – żywienie dzieci” (prowadzenie dr inż. Ewa Niedźwiedzka, Wydział Nauki o Żywności, UWM w Olsztynie), „Z czym to się je?” (Marcin Fedoruk, Federacja Polskich Banków Żywności) oraz „Świadomie kupuję” (Joanna Michalak i Michalina Jakubowska, Bank Żywności w Olsztynie).
Przeprowadziliśmy 15 spotkań w olsztyńskich szkołach, gdzie na podstawie opracowanych przez edukatorów BŻO scenariuszy szkoleń przeprowadziliśmy lekcje o racjonalnej gospodarce żywnością i skutkach marnowania. Za nami również 5 wydarzeń: dla seniorów warsztaty w Olsztynie i Bisztynku; praktyczne, kulinarne warsztaty młodzieżowe; warsztat w sklepie „Praktyczne kroki do Ekologicznych zakupów” skierowany do mieszkańców naszego województwa; 16.10.2023 – Kuchnia Warsztatowa była miejsce spotkań dla 120 osób w ramach obchodów Światowego Dnia Żywności.
Zadania zostały sfinansowane ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego w ramach umowy na organizację wydarzeń „Obchody Światowego Dnia Waliki z Marnowaniem Jedzenia i Światowego Dnia Żywności na Warmii i Mazurach”.
Sfinansowano ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego